Неделя, 05 Фев 2023
            
Елена Култура

Проф. Вера Бонева представи книга за Иларион Макариополски в Елена, сред гостите бяха и наследници на прочутия род Михайловски

  06.11.2022 09:16
Проф. Вера Бонева представи книга за Иларион Макариополски в Елена, сред гостите бяха и наследници на прочутия род Михайловски

Събитие, посветено на 210-та годишнина от рождението на Иларион Макариолски, организира в петък в Художествената галерия музеят на Възраждането в Елена.

Официално бе открита изложба под надслов „Иларион Макариополски – през обектива четката и перото“, а историкът проф. Вера Бонева представи книгата, посветена на живота и делото на бележития българин „Иларион Макариополски: път, подвижничество, памет“.

Особено вълнуващ момент за еленчани бе присъствието на наследниците на прочутия род Михайловски - Христо и Петър.

"Ние с брат ми Петър сме наследници на този род. Няколко неща ми правят впечатление относно личността на Иларион Макариополски: обикновено с възрастта човек по някакъв начин се примирява, докато при него, до края на неговия живот, той продължава да се бори за българщината, което за мен е изключително - толкова твърд, упорит, сериозен, чист характер! Другото е, че той с занимава с политика, но никога не провежда своята политика с мълчание, с ходове, а влиза директно - с очите, с езика си, открито! И аз съм щастлив, че както баща ми- д-р Иларион Михайловски, така и Петьо, и аз, че сме наследили тази родова черта, за добро или за зло..", сподели с присъстващите Христо Михайловски.

Проф. Бонева представи накратко книгата „Иларион Макариополски: път, подвижничество, памет“, излязла от печат т.г. , която съдържа богат снимков материал и документи.

"Когато се фокусираш върху личността на Иларион Макариополски, действително виждаш тези очертания, за които г-н Михайловски говори. Наистина виждаш една уникална фигура, или както го наричат съвременниците - "крупен телом и духом". Това е бил един много висок човек, много представителен на външен вид, много красив, който е носил със себе си природното достолепие, буквално роден за архиерей, за народен предводител! Всеки, който е контактувал с него, независимо дали Иларион е бил в силна позиция, дали е четял в литургия в църквата "Свети Стефан", или е бил на заточение в азиатската част на Османската империя, той е запазвал тази своя духовна монолитност и това присъствие на духа, което е неизбежна черта на забележителната му личност".

Изложбата „Иларион Макариополски – през обектива четката и перото“ включва снимки, документи и картини, свързани с един от големите титани на Възраждането. Експозицията е подготвена от музея, градската библиотека и началното училище. Тя съдържа и редки експонати - уникална фотография, оригиналният текст на обръщението на Иларион Макариополски и Авксентий Велешки по повод заминаването им на заточение, лични вещи като свещник, периодика, в която са отразени чествания на годишнини на бележития еленчанин и др..

По време на проявата бе припомнено, че през юни представители от общината, музея, началното училище и НЧ" Напредък" в Елена се поклониха на гроба на Иларион Макариополски в българската църква "Свети Стефан" в Истанбул и оставиха венци и пръст от родния му дом, а през октомври група от СУ "Иван Момчилов" също посетиха неговия гроб.

В края на срещата много от присъстващите си купиха от книгата и получиха автограф от проф. Бонева.

 


Ключови думи
Елена Иларион Макариополски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати