Четвъртък, 19 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

15 години, разказани в картини, представят художниците от ГоАрт в Галерията в Горна Оряховица

  20.10.2022 19:53
15 години, разказани в картини, представят художниците от ГоАрт в Галерията в Горна Оряховица

63 картини, 5 книги, 10 автори и много почитатели на изкуството събра в Художествена галерия „Недялко Каранешев” традиционната есенна изложба на художниците от ГоАрт. Този път тя беше малко по-различна, защото отбелязва и 15 години от създаването на сдружението на горнооряховските художници. Част от картините са рисувани специално за изложбата, други са доста по-стари, но като цяло 63-те платна правят една рамка и разказват една 15-годишна история. История на група творци в малък провинициален град, обединени от своето изкуство и желанието да представят българската култура.

Ваня Балтова, д-р Деница Александрова, Илия Банков, Ирена Янкова (която участва в живота на ГоАрт задочно от Норвегия), Пепа Хаджитодорова, Петър Крусев, Роза Абаджиева, Стефан Балтов и Янко Янков показват свои картини в изложбата, отбелязваща годишнината. Групата никога не забравя и своя покоен колега и приятел Петър Петров, който винаги е споменаван като част от ГоАрт. А десетият член на юбилейната изложба не е художник, но е винаги с ГоАрт и има грижата всеки път да намери нов и необичаен начин да представи изкуството им. Това е проф. Радослав Радев – не по-малко забележителен творец, но в полето на словото. Заедно с картините на колегите с четка, той представи и някои от своите книги при откриването на изложбата.

За самото откриване проф. Радев отново се беше постарал да бъде оригинален и грабващ вниманието. След въвеждащата презентация на уредника на галерията д-р Деница Александрова, чиито малки графики също са част от изложбата, проф. Радев показа своята инсталация, посветена на ГоАрт. Професорът се беше подготвил една тиква със забучени разноцветни знаменца. Всяко беше посветено на някой от художниците и с две-три изречения проф. Радев направи дружески шарж от слово на своите приятели.

Семето дава живот, напомни професорът, изваждайки няколко семки от тиквата. Всяка картина тук е като семка за нашата духовност, каза той, подарявайки няколко семена на председателя на сдружението Роза Абаджиева.

Всички тук са толкова различни като творчески натюрел, че няма как да не са си близки, обобщи Радослав Радев за творците от ГоАрт.

Зам. кметът Григор Минков имаше възможност да поздрави художниците и да им пожелае никога да не губят щипката лудост, която прави светът интересен.

Десетки приятели на ГоАрт и изкуството изпиха по чаша вино за 15-та годишнина на Сдружението, разглеждайки неговата история в картини. Художниците имат нужда от публика, дано и вие да имате нужда от нашето изкуство, благодари на всички домакинът на изложбата Деница Александрова. Изложбата може да бъде видяна до 4 ноември в Художествена галерия „Недялко Каранешев”.


Ключови думи
ГоАрт изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати