Вторник, 03 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Даниел Панов стана Кмет на годината 2022 в категорията „Туризъм и култура“

  04.10.2022 15:50
Даниел Панов стана Кмет на годината 2022 в категорията „Туризъм и култура“

Отличието „Кмет на годината 2022“ в категория „Туризъм и култура“ за общини с над 50 хил. жител, получи днес, навръх рождения си ден, кметът на Велико Търново Даниел Панов. Церемонията бе проведена в София Тех Парк и ще бъде излъчена довечера от 23,25 ч. по БНТ1 и БНТ4. От името на Панов, наградата получи заместникът му Нейко Генчев.

Кметовете на Мъглиж Душо Гавазов (малка община), на Сандански Атанас Стоянов (средна община) и на Перник Станислав Владимиров (голяма община) спечелиха големите награди „Кмет на годината“ 2022 в десетото национално допитване на сайта Kmeta.bg. От 15 до 30 септември всички граждани с IP адреси от България имаха право да гласуват на платформата Kmetnagodinata.bg за всички кметове на общини в страната, с изключение на двама – тези на Вълчидол, област Варна, и Разлог, област Благоевград, където в момента управляват и.д. кметове и предстоят частични местни избори. Гласуването беше разделено за малка (до 20 000 жители), средна (от 20 до 50 000 жители) и за голяма община (над 50 000 жители) според данните от преброяването на НСИ за 2011 г.

Над 72 хиляди българи дадоха своя глас и избраха победителите в онлайн гласуването. Големите награди днес връчи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Другите големи призове в категорията „Кмет на гражданите“ 2022 заслужиха отново Душо Гавазов от Мъглиж, Маринела Николова от Козлодуй и Живко Тодоров от Стара Загора. Те също получиха призовете си от вицепрезидента. Победата в технологичната категория „Смарт Сити“ след гласуването отиде при кметовете на Ивайловград Диана Овчарова, Козлодуй – Маринела Николова и Благоевград – Илко Стоянов. Наградите връчи главният изпълнителен директор на Виваком Николай Андреев. Призът на Ивайловград получи зам.-кметът Светла Моллова, а на Благоевград секретарят на общината Дейвид Арабаджиев.

Традиционна категория в конкурса е и „Зелена община“, където бяха отличени градоначалниците на Джебел Неджми Али, на Троян – Донка Михайлова и на Габрово – Таня Христова. Поради ангажимент на г-жа Христова в чужбина наградата получи заместник-кметът Мария Йозова. Призът връчи Кирил Георгиев, мениджър “Регулации” на БАТ България.

Кметовете на Белослав Деян Иванов, на Елин Пелин Ивайло Симеонов и на Ямбол Валентин Ревански се пребориха за отличието в категория „Градска среда“. Наградите връчи Карел Крал, управител на „Електрохолд България“.

В категория „Туризъм и култура“ останалите две награди отидоха при Емануил Манолов (Аврен) и Николай Димитров (Несебър), връчи ги Светослав Любомиров, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг“.

С наградите в категория „Развитие на спорта“ бяха отличени кметовете на Белослав Деян Иванов, на Дупница – инж. Методи Чимев и на Кърджали – инж. Хасан Азис. Призовете бяха връчени от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева. Вместо кмета Азис, грамотата бе връчена на зам.-кмета Тунджай Шюкрю.

По традиция на церемонията бяха раздадени и няколко специални награди. Първата от тях е на европейския портал за градове и граждани The Mayor.eu. Тя е за проекта InnoAir за иновации в мобилността на Столична община. Призът бе връчен от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов на заместник-кмета Кристиан Кръстев.

За пета поредна година в рамките на „Кмет на годината“ бе връчена и наградата „Дигитално училище“ на Дигиталната национална коалиция, учредена от Гергана Паси. Призът получи Професионална гимназия по компютътно програмиране и иновации, Бургас.

С отличие за регионална демографска политика бе награден кметът на Несебър Николай Димитров. Грамотата е от името на Движение за национална кауза и беше връчена от Андрей Арнаудов, съосновател на движението, което насърчава раждането на повече деца в България.

Конкурсът “Кмет на годината” е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас. Целите са гражданите да дадат своята оценка за работата на кметовете в различни сфери на дейност; да се покажат и насърчат добрите практики на местната власт; да се стимулират кметовете да работят по-усърдно за решаването на проблемите на своите населени места и граждани. Организатор на конкурса е националната медия Kmeta.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всички общини с над 120 000 служители./ kmeta.bg


Ключови думи
Даниел Панов Кмет на годината 2022
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати