Понеделник, 24 Oct 2022
            
Политика

Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново: Не може общините да стават заложници на политически спорове в изпълнителната власт

  25.07.2022 13:13
Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново: Не може общините да стават заложници на политически спорове в изпълнителната власт

Цели осем месеца – от ноември 2021 до края на юни 2022 година, местната власт чрез най-голямата неправителствена организация – Националното сдружение на общините в Р. България, води разговори с двете министерства – финансово и регионално, за държавна подкрепа за инфраструктура. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Р. България Даниел Панов пред вестник „24 часа“ за обширна разработка по темата.

Панов е категоричен, че общините са направили всичко, което се изисква от тях – инвентаризирани и актуализирани са проектите за инфраструктура, предоставена е пълна информация за проектната готовност на всяка община.

„Имаме работни проекти, с разрешения за строеж, с количествено-стойностни сметки на инвестициите, с избрани изпълнители. Общините категорично свършиха своята работа – уверихме двете министерства, че можем да свършим в срок конкретни проекти. Но до ден днешен, вече осем месеца решения и средства няма. Наистина имахме големи очаквания, че ще имаме диалог, работна комуникация и разбирателство и строителният сезон няма да бъде загубен. Общините не бива да бъдат заложник на политически спорове в изпълнителната власт“, посочи Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново поясни, че проектите на общините са за по-добра среда за всички български граждани. „Искаме по-добри улици, по-добри пътища, по-добро водоснабдяване и съвременна канализация. Цялата тази инфраструктура се ползва от всички нас, включително и от хората в изпълнителната власт, техните деца и родители. НСОРБ обединява и защитава всички 265 български общини. В условия като днешните трябва ясно да се знае, че нито една община не може да се справи без подкрепа на държавата. Затова е нужно диалогът на изпълнителната власт с кметовете да се възстанови и да бъде нормален“, добави Панов.

От НСОРБ неведнъж са посочвали, че е необходим огромен ресурс, за да бъдат решени всички проблеми. Само за ВиК са над 10 млрд. лева, а за пътища – над 5 млрд. лева. Местната власт разчита на държавната подкрепа поне част от този ресурс да бъде осигурен, да се отпуснат средства за проекти на всички общини и тази подкрепа да се усети от всички граждани, каза още кметът на В. Търново.

„Без диалог няма да стане – видяхме как проблемът с индексацията на договорите за строителство така и не бе разрешен, въпреки значителното поскъпване на материали и услуги заради кризите. Многомесечните обещания, анализи и разчети не бяха погледнати и индексацията претърпя крушение в парламента“, завърши Панов.

Целият материал: https://www.24chasa.bg/biznes/article/12111976


Ключови думи
Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати