Вторник, 27 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Ангажимент, поет от ГЕРБ-СДС: Бързо „размразяване“ на европейските пари срещу безводието и за ВиК-проекти

  27.09.2022 15:37
Ангажимент, поет от ГЕРБ-СДС: Бързо „размразяване“ на европейските пари срещу безводието и за ВиК-проекти

Огромни количества питейна вода от язовир „Йовковци“ в Еленския балкан, който захранва старата столица и още няколко общини, така и не достигат до големи села като Ресен (на 15 км. от Велико Търново). Резултатът – от години чешмите пресъхват всеки ден, а с всяко лято проблемът се задълбочава.

Същите или подобни грижи има и в още десетки села в региона. Или заради липсваща връзка с водопровода от язовира, или заради амортизирана мрежа – в редица населени места водозагубите са 80%.

Старите тръби са корозирали – някои са на 80 години и трябваше да са сменени още преди 30 години. Така е в Никюп, Беляковец, Самоводене, Килифарево, дори в редица квартали на областния град Велико Търново. Безводие има в Павликенско, Свищовско и в другите общини от региона.

За общините ВиК-инвестициите са непосилни със собствени средства, особено на фона на масовото поскъпване и на всички кризи. Това казват кметовете. Най-голямото водоразпределително дружество – ВиК „Йовковци“ АД, изтърва не една и две възможности да привлече финансиране през последните седем години, понеже предишното ръководство отказваше да се присъедини към областната ВиК-асоциация.

„Свежите“ европейски пари през последната година и половина спряха. Няма ги нито по Плана за възстановяване, буксува и бъдещата оперативна програма за околна среда, на която разчитат големите градове.

„Почти няма село край Велико Търново, което да съм посетил и в което хората да не се оплакват или от режим на водата, или от постоянни аварии, а често – и от двете. Канализацията също се оказва мираж – масово разпространени остават септичните ями“, казва проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона.

Той припомня, че докато ГЕРБ управляваше, правителството отпускаше поетално средства за ВиК-инвестиции в общините. А нуждите им как не са малко – само пътните и водните проекти са за над 3 милиарда лева по данни на НСОРБ. Точно затова бе създаден държавният ВиК-холдинг, чиято работа „промяната“ блокира, докато чегърташе наред. Така и в Плана за възстановяване водопроводите се оказаха по-маловажни от батериите, припомня Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов е категоричен, че обновяването на ВиК-мрежите е приоритет на ГЕРБ - ясно посочен и в управленската програма. С незабавното „размразяване“ на европейските пари, населените места с между 2000 и 10000 жители ще могат веднага да кандидатстват за ВиК по Плана за възстановяване. Поет е и ясен ангажимент за увеличаване на общия размер на финансиране, включително и за целенасочени инвестиции в по-малките населени места, за да бъде цялостно подобрена услугата.

А иначе при управлението на ГЕРБ в страната са изградени 57 пречиствателни станции, други 24 са в процес на проектиране или изпълнение, новоизградена и рехабилитирана е над 2600 км. ВиК-мрежа в страната.

Линк към видео: https://fb.watch/fOySxeCRLS/

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати