Вторник, 13 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Проф. Костадин Ангелов: Ще помогнем на Килифаревския манастир

  13.09.2022 13:08
Проф. Костадин Ангелов: Ще помогнем на Килифаревския манастир

Месечни фактури по 1200 лева за ток получава Килифаревският манастир край Велико Търново. В него постоянно живеят трима души. Работят един котлон, един телевизор, хладилник и осветление. Компенсациите не стигат – дори с тях сметката не пада под 900 лева, сподели майка Варвара пред проф. Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона. Причината е тарифата за промишлен ток.

„Ако можехме да произвеждаме вяра, щяхме да я подаряваме. Този разход е голям проблем и ни убива“, споделя монахинята, която се грижи за огнището на вярата до Килифарево.

А манастирът е жив разказ за българската история – съществува още от времето на Второто българско царство. Пазител е и на държавността, и на духовността – там е създадена Книжовната школа на св. Теодосий Търновски. Върху руините й Никола Фичев – Майстор Колю Фичето, съгражда днешния манастир. И умело издига сегашната църква, вграждайки основите на старата.

След „промяната“ манастирът край Килифарево едва оцелява заради огромните сметки за електроенергия.

„Категорично токът за църкви, манастири и молитвени домове трябва да бъде като за битовите потребители. ГЕРБ-СДС продължава да се бори за това“, категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

Възстановяване на пешеходния мост, който свързва Килифаревския манастир с паркинг до Прохода на Републиката, е друг проблем, затлачен от „промяната“. „Имаме готов проект, актуализиран съобразно повишените цени, съгласуван. Но все още няма отпуснати средства от правителството по програмата за бедствия и аварии“, коментира кметът на В. Търново Даниел Панов. Ако ГЕРБ направи правителство, ще помогнем и за моста, посочи проф. Ангелов.

Видео

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов Килифаревски манастир
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати