Вторник, 27 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

ГЕРБ единствени предлагат детайлна съдебна реформа: Електронно правосъдие, без „вечен обвиняем“ и дела, точещи се години

  27.09.2022 12:03
ГЕРБ единствени предлагат детайлна съдебна реформа: Електронно правосъдие, без „вечен обвиняем“ и дела, точещи се години

Съдебната реформа не е да овладееш една или друга институция, за да я превърнеш в политическа бухалка, или ако не можеш – да я закриеш. Нито да приемаш закони, които противоречат на Конституцията. Това бе виждането на онези, които през последните три години говореха интензивно по тази тема – те си го казаха и в прав текст. Проблемът в системата на правосъдието не е толкова институционален, а изисква усъвършенстване и оптимизиране и на материалното, и на процесуалното право.

Около мнението се обединиха юристите Радомир Чолаков и Рая Назарян от ГЕРБ, които по покана на водача на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново проф. Костадин Ангелов проведоха работна среща с хора от юридическата общност на тема „Правна и съдебна реформа“.

ГЕРБ започна съдебна реформа още през 2014-а година и тя трябва да продължи, но не с талибански похвати, каквито виждахме доскоро. Програмата ни е детайлна - за всички области на правото и с конкретно разписани мерки“, коментираха Чолаков и Назарян. А проф. Ангелов подчерта, че обратната връзка от юристите е особено важна, за да се вземат най-адекватните решения.

Очертани бяха няколко акцента. Първият е ускоряване на процеса във всяка една фаза, за да спре усещането, че липсва съдебна система заради точещите се с години дела. Едно от решенията даден съдебен състав, започне ли да гледа дело, да не поема друго, преди да го завърши. Този принцип да бъде приложен в трите области – гражданско, наказателно и административно право.

Друга от мерките е спазване на сроковете – така няма да се стига до ситуации, в които минава година, докато делото се придвижи до другата инстанция и още толкова време до насрочването му. Също и да се приложат решеният, чрез които да се премахне фигурата на т.нар. „вечен обвиняем“.

Чрез дигитализация и електронно правосъдие да се улеснят процедурите по събиране на документи от институциите.

Държавата да гарантира присъдената издръжка от родител на непълнолетни и малолетни деца, като плаща сумата от първия ден на присъждането и по пътя на регреса си търси дължимото от недобросъвестния родител, е друг от акцентите.

ГЕРБ предлага да бъдат направени инвестиции в Института по криминалистика, за да може експертизите да се правят у нас, а не в чужбина. По този начин също ще се намали времето на целия съдебен процес.

Солени глоби и пробационни мерки още при първо нарушение – общественополезен труд, за шофиране след употреба на алкохол, дрога, без книжка или с фалшива такава, са част от другите решения.

А по превърналата се в мантра тема за контрола върху главния прокурор Радомир Чолаков бе категоричен: В нашата програма има разписани решения и те се уповават на Конституцията. Именно основният български закон дава отговор на всички поставени и от Венецианската комисия въпроси.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
ГЕРБ съдебна реформа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати