Четвъртък, 22 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: Независимостта е знак за вярата в собствените сили на нашия народ

  22.09.2022 07:08
Инж. Добромир Добрев: Независимостта е знак за вярата в собствените сили на нашия народ

Уважаеми горнооряховчани,

На този ден отбелязваме 114 години от обявяването на Българската независимост.

Ако за обединяването на Княжество България и Източна Румелия трябва да минат 7 години след Освобождението ни, то за обявяване на нашата независимост са нужни тридесет. Но на 22 септември 1908 година сред свободните държави на стария континент отново изгрява България – една от най-древните и най-страдалите сред тях!

Недалеч от тук, в съседно Търново, е прочетен специален манифест от княз Фердинанд I – в него нашата родина е обявена за независима!

С този политически акт страната ни дръзва да оспори за втори път правилата, наложени от договора в Берлин през 1878 година. За разлика от Съединението, провъзгласяването на независимостта ни е плод на сериозен дипломатически труд. България е напълно готова за тази крачка. За трите си десетилетия свобода нашите политици и целият български народ успяват да превърнат родината в сериозен икономически, културен и транспортен фактор на Балканите. Вече никой от съседите ни не смее да заплашва с война!

За всички е ясно, че най-засегна от промяната ще е Османската империя. За да бъде демонстрирана нашата готовност да защитим независимостта си, българската армия е мобилизирана и готова за военен сблъсък. До такъв не се стига и с посредничеството на Великите сили голямата мечта започва да се сбъдва. Правим една от най-големите крачки към това – все повече българи да бъдат свободни и независими в пределите на родината!

Повече от век е минал след онзи паметен 22 септември, но огромният политически успех, постигнат тогава, ме изпълва с гордост. И днес независимостта не е дума, лишена от конкретен смисъл. Тя е знак за вярата в собствените сили на нашия народ, на нашия град, на всеки българин! Във всяка възможност, която създаваме и която успяваме да реализираме въпреки трудностите, се крие самочувствието на свободния човек!

Честит Ден на независимостта, горнооряховчани!

Инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати