Вторник, 04 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: Независимостта е знак за вярата в собствените сили на нашия народ

  22.09.2022 07:08
Инж. Добромир Добрев: Независимостта е знак за вярата в собствените сили на нашия народ

Уважаеми горнооряховчани,

На този ден отбелязваме 114 години от обявяването на Българската независимост.

Ако за обединяването на Княжество България и Източна Румелия трябва да минат 7 години след Освобождението ни, то за обявяване на нашата независимост са нужни тридесет. Но на 22 септември 1908 година сред свободните държави на стария континент отново изгрява България – една от най-древните и най-страдалите сред тях!

Недалеч от тук, в съседно Търново, е прочетен специален манифест от княз Фердинанд I – в него нашата родина е обявена за независима!

С този политически акт страната ни дръзва да оспори за втори път правилата, наложени от договора в Берлин през 1878 година. За разлика от Съединението, провъзгласяването на независимостта ни е плод на сериозен дипломатически труд. България е напълно готова за тази крачка. За трите си десетилетия свобода нашите политици и целият български народ успяват да превърнат родината в сериозен икономически, културен и транспортен фактор на Балканите. Вече никой от съседите ни не смее да заплашва с война!

За всички е ясно, че най-засегна от промяната ще е Османската империя. За да бъде демонстрирана нашата готовност да защитим независимостта си, българската армия е мобилизирана и готова за военен сблъсък. До такъв не се стига и с посредничеството на Великите сили голямата мечта започва да се сбъдва. Правим една от най-големите крачки към това – все повече българи да бъдат свободни и независими в пределите на родината!

Повече от век е минал след онзи паметен 22 септември, но огромният политически успех, постигнат тогава, ме изпълва с гордост. И днес независимостта не е дума, лишена от конкретен смисъл. Тя е знак за вярата в собствените сили на нашия народ, на нашия град, на всеки българин! Във всяка възможност, която създаваме и която успяваме да реализираме въпреки трудностите, се крие самочувствието на свободния човек!

Честит Ден на независимостта, горнооряховчани!

Инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев