Събота, 10 Дек 2022
            
Лясковец Общество

Търпение и мерак - тайната на автентичния вкус на кокошата чорба в Козаревец (галерия)

  10.09.2022 14:58
Търпение и мерак - тайната на автентичния вкус на кокошата чорба в Козаревец (галерия)

Търпение и щипка мерак.

Тези общи тайни съставки придават автентичния вкус, споделиха майстори от общините Лясковец, Горна Оряховица и Стражица, които днес се събраха в Козаревец за Х Празник ка кокошата чорба. След прекъсването заради пандемията и организатори, и участници показаха, че, каквото и да се случва, в лясковското село кулинарните традиции ще бъдат пазени и подобаващо почитани.

Денят на кокошата чорба се реализира с подкрепата на Община Лясковец, Кметство Козаревец, читалище ``Земеделец 1899``, семействата Бойка и Иван Иванови, Ваня и Ашот Погосян, Сийка и Боян Луцови. Празникът се реализира и в рамките на проект ``Приказки за култура, история и природа`` по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG 2014-2020, изпълняван от румънската община Виделе в партньорство с побратимената й община Лясковец.

Празника уважиха областният управител инж. Георги Гугучков и заместникът му Станислав Николов, кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и зам.-кметът инж. Росица Господинова, председателят на ОбС в Лясковец Георги Петров, секратарят на Общината Мариян Паскалев и още много приятели на Козаревец. Домакин бе кметът на Козаревец Красимира Колева, която извън конкурсната програма също се впусна в направата на кокоша чорба.

Удоволствие е отново да се съберем за този празник, да видя всички шатри, казани, майстори. Но най-вече да усетя настроението на всички гости. Благодаря на всички участници, които поддържат празника. Тази година имаме и международно участие от Румъния и Северна Македония, благодаря на тях и на журито, което със сигурност ще се затрудни да определи най-добрите, поздрави гостите кметът д-р Гецова.    

За мен е чест отново да ви кажа ``Добре дошли`` в Козаревец. Нека традициите ни заредят и най-добрият да победи, каза и Красимира Колева. Че основите на празника е положил покойният кмет на Козаревец Парашкев Парашкевов припомни председателят на НЧ ``Земеделец 1899`` Тодор Тодоров. Припомни и друго – че от 2021 г. Денят на кокошата чорба е част от първото мобилно приложение за кулинарни фестивали.

В кулинарната надпревара за сръчни ръце се включиха 15 отбора, а празничния дух подплътяваха самодейни състави от Лясковец и Козаревец. Специален гост бе народната певица и гайдарка Владислава Христозова.

Погледнато отвисоко, село Козарвец прилича на птица с разперени криле, която гледа надолу. Така е и с хората – не можеш да вървиш напред, ако не знаеш какво оставяш след себе си, казват козаревчани.

И вече замислят следващия Празник на кокошата чорба.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Ден на кокошата чорба Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати