Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други Лясковец

Денят на кокошата чорба в Козаревец се нареди сред най-известните кулинарни маршрути у нас

  28.08.2021 15:45
Денят на кокошата чорба в Козаревец се нареди сред най-известните кулинарни маршрути у нас

В маршрутите, начертани от кулинарни фестивали в страната, влезе Денят на кокошата чорба в Козаревец. Кулинарният празник в лясковското село по традиция се провежда в първата събота след Малка Богородица и събира пазители на автентични вкусове от редица общини. Празникът, роден по идея на покойния кмет Парашкев Парашкевов, вече е част от първото българско мобилно приложение CulinarFest/ КулинарФест.

Мобилното приложение КулинарФест представя кулинарни маршрути за всички сезони на
годината, начертани от кулинарни фестивали в различни точки на България, представени чрез задълбочена етнографска информация относно местните обичаи и наименования, свързани с храни и хранене, както и автентичен снимков материал. КулинарФест е за всеки, който се стреми към непознати маршрути, навлизане на нови територии и
опознаването им чрез досег и съпреживяване на културното наследство, ценностите, традициите, обичаите, занаятите, кулинарията на местното население. Приложението е насочено и към всеки, който цени етнографската и културна идентичност на местните общности.
Въз основа на задълбочено проучване и анализ на етнографската информация, фестивалите, представени в приложението, са класифицирани като съхранена, обновена и уникална кулинарна традиция. Приложението предлага още анонс на програмата на фестивалите, любопитна информация за населените места - организатори и техните природни и исторически забележителности.
Платформа АГОРА работи за изграждане на активни общности от 2009 г. и е подкрепила
създаването на някои от популярните кулинарни фестивали в страната.
КулинарФест е идеен проект на Сдружение „Платформа АГОРА“ в рамките на проект „Култура ДОС /Докосни, Опитай, Сподели/“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Културни индустрии и културен туризъм“ на Национален фонд „Култура“.

Тази година Денят на кокошата чорба трябваше да се проведе на 11 септември. Заради пандемията от коронавирус обаче той, както и всички останали публични събития на открито в община Лясковец, бе отменен.  


Ключови думи
Ден на кокошата чорба Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати