Сряда, 23 Nov 2022
            
Горна Оряховица Избори 2 октомври 2022 Политика

Горнооряховските партии си разделиха 567 места в СИК без драми

  24.08.2022 13:39
Горнооряховските партии си разделиха 567 места в СИК без драми

Без разправии и съвсем конструктивно минаха консултациите при кмета за разпределяне на местата в СИК в Горна Оряховица.

В Горнооряховска община има 65 постоянни секции, като 57 от тях са с над 500 избиратели и комисията е от 9 члена, а девет са с по 7 члена. Общо 567 места в СИК си разпределят парламентарно представените партии, като всяка от тях получава места според процентното си участие в Парламента.

ПП „Продължаваме промяната” получава 126 места, от които 56 са ръководни – председател, зам. председател или секретар, ГЕРБ – СДС е със 112 места, 63 ръководни; ДПС е с 69 места, от тях 29 в ръководствата на комисиите. Останалите политически партии получават минималните 65 места, тъй като всяка формация трябва да е представена с поне един човек в секциите. „БСП за България” има 22 ръководни места от тези 65, „Демократична България” е с 13 ръководни места, ИТН с 16, а „Възраждане” с 10.

Местните представители имаха малки корекции върху предложеното от Общината разпределение и общо взето се разбраха за не повече от половин час. Уточнени бяха и евентуалните допълнителни секции. Почти сигурно е, че ще има секция в Болницата и подвижна урна за избиратели с трайни увреждания. Дали ще има секции в ковид отделението и подвижна за карантинирани е много под въпрос и ще се преценява според ситуацията след няколко седмици. Все пак и за там партиите трябва да са готови с кандидати, ако се разкрият тези допълнителни СИК-ове. Те са от по 5 човека, а в ковид отделението са само 3.

Партиите имат няколко дни, за да попълнят предложената им схема с конкретни имена. На тези избори напливът за секциите вероятно няма да е много голям, тъй като отпаднаха допълнителните възнаграждения за извънредната ситуация. Председателите на комисии на 2 октомври ще вземат по 115 лева, зам. председателите и секретарите по 110, а обикновените членове по 85 лв. За тримата, които ще отнесат изборните книжа до РИК, ще има по още 30 лв.

40 218 са избирателите в общината по предварителните списъци. От 65-те секции само 5 са с под 300 избиратели и там ще се гласува с хартиени бюлетини, в останалите с машина.

Желаещите да гласуват в подвижна урна за хора с увреждания трябва подадат заявление в Общината до 17 септември. Същият е срокът за заявяване на желание да се гласува по настоящ адрес.


Ключови думи
СИК Избори 2022 секции в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати