Неделя, 20 Nov 2022
            
Избори 2 октомври 2022 Политика

Стефан Янев: Важно е гражданското общество да е коректив на работата на депутатите

  21.08.2022 08:58
Стефан Янев: Важно е гражданското общество да е коректив на работата на депутатите

В един ден Стефан Янев участва в националните чествания за годишнините от боевете при Шипка и от Илинденско-Преображенското въстание в Странджа. Залагаме на обединението в името на България – на истински патриотизъм, а не на декларативен, казва лидерът на „Български възход“ в интервю на Силвия ШАТЪРОВА, правено на Петрова нива.

-Г-н Янев, намираме се на Петрова нива. Това е сакрално място за Странджа и района. Ние сме свкинали тук, на Петрова нива, да започва новият политически сезон. Политиците дават своята заявка, като се появят? Каква е Вашата?

-Да, съгласен съм, че Петрова нива е сакрално място за всички българи най-вече поради факта, че преди 119 години нашите предци са заявили ясно волята си всички българи да живеем в една държава. Прекланяме се пред силата и жертвоготовността им. Ако носим в сърцата си само една искрица от техния обединяващ пламък, ние можем и днес да намерим път към обединението си, за да я има България и българите, независимо от всичко и всички, които ни разделят. Искам да отворя една скоба и да кажа, че преди идването ми тук на Петрова нива, аз в днешния ден посетих и Шипка, където е също едно друго място за българския народ и неговата история. Това е мястото, където българските опълченци, заедно с войниците на Руската империя са се сражавали храбро за бъдещето на България. Това е един връх, който събира много българи, за да почетат паметта на нашите предци и да ни дадат увереност, че този завет, който оставяме на децата си е именно обединение в името на България. Така, че на такъв ден, на две важни места, е важно нашите послания към обществото да са, че трябва да почитаме паметта си и да имаме идея, че завета на дедите ни е в основата на това, което трябва да учим нашите деца.

На втората част на въпроса Ви – че започва новият политически сезон и политическите проекти дават своята заявка, по-скоро бих казал, че заявките са дадени и на такъв ден не е момент да поставяме политическата тематика, а по-скоро паметта на предците ни и това, което оставяме на нашите деца. Но все пак да открехнем и вратата към политиката. Аз съм избраният председател на ПП „Български възход“ и ще кажа няколко думи за нашата политическа идеология най-напред. Това, което изповядваме са традициите и този код на българина, който ние трябва да приемем от нашите деди и да предадем на нашите деца. Така, че в пълно съзвучие съм с този ден и отбелязването му на тези две сакрални места. Идеологически наричаме проекта си национален консерватизъм, като искам да акцентирам върху тези две думи. Национален от гледна точка на идеята за развитие и защита на националната държава България и за да я има, за да може нашите деца и внуци да се развиват тук. На второ място консерватизъм именно от гледна точка на традициите – спазването на правилата, законите и най-вече българската традиция, духовност, българските изконни ценности като дом, семейство, род, училище. Това е смисълът, който отправяме към нашите последователи и симпатизанти, защото вярваме, че осланяйки се на миналото и на това, което ни е превело през вековете и е помогнало да имаме собствена българска държава, е това, което трябва да ни води напред.

-С тези послания като, че ли на пръв поглед заставате до такива формации, които  като ВМРО, „Атака“, „Възраждане“, Патриотите. Мислите ли, че от техния електорат ще дръпнете избиратели?

-Целта ни, когато адресираме българските граждани не е да дръпнем нечий електорат. Ние търсим нашата собствена ниша и нашия собствен път. Ние смятаме, че той е обединяващ и е в търсенето на всички български граждани, които носят България в сърцето си и искат да видят една развита и просперираща държава. В този смисъл всички тези партии, които изброихте, с техните предимства и недостатъци, по-скоро каквото те са правили или заявили, ние не искаме да го ползваме или критикуваме. Ние казваме, че този тип патриотизъм, който ние изповядваме е истински, а не декларативен. Истинският патриотизъм, който е във всеки един българин, в мисълта за България, как всеки един от нас си представя България след 10 години.

-Каква цел си поставяте? Партия с дългосрочни амбиции, или политически проект, както сега е модерно да се казва?

-В никакъв случай не мога да кажа, че се занимаваме с политическо инжинерство, или политически проект. Напротив, партията има дългосрочни цели и ако ползваме думата проект, бих казал, че по-скоро това е дългосрочен проект. Дългосрочен в такъв смисъл, че в момента дори цикълът на формалното акредитиране на партията не е завършен. Поради тази причина се явяваме на тези избори в непълна готовност от гледна точка на структурирането на партията. Ясно е, че партия не се създава за два дни, както и всяка човешка организация не се създава за няколко месеца. На нас ни е необходимо време. Затова съвсем наскоро споделих, че всъщност истинското изграждане на партията и начинът, по който ще функционира ще започне след 3 октомври. На тези избори ние ще направим възможното да сме представени от българския избирател, защото има надеждата и очакването от нашите членове и симпатизанти, че ще намерим място в парламента, за да можем да поставим тези идеи, които имаме пред обществото и с взаимодействие с другите партии да търсим решение в интерес на народа.

-От кого чакате подкрепа? АБВ вече заявиха такава.

-Да, за което трябва да им благодарим, както и на други партии които ни подкрепиха и използваме техния мандат и влизаме заедно в борбата за настоящите извънредни избори на 2 октомври. В крайна сметка по-важното е, че ние отправяме апел към всички български граждани, без да се интересуваме от тяхната политическа ориентация – ляво или дясно и тези стереотипи на мислене и говорене, които чуваме в последно време. Ние се интересуваме от всички български граждани, които смятат, че само заедно може да постигаме успехите, така че България да е в състояние да реализира собствения си национален интерес и да върви към развивите и благоденствие.

-Не Ви ли притеснява, че хората са апатични, за пореден път сме на избори, и че няма да излязат да гласуват?

-Притеснява ме наистина, но то това е равносметка на това какво се прави в родната политика в псоледните 30+ години. Опитваме се да правим едно и също с едни и същи методи и очакваме различен резултат. Какво имам предвид? Политиците са активни преди избори, след което обикновено не чуват гражданите. Тази връзка между политици и гражданско общество е скъсана. Ние се опитваме това да направим. Да върнем гражданския импулс и връзката в партията да бъде жива. Това е и една от идеите, които залагаме с тези неща, които споменахме като предложението, което имаме за Политическия борд, или както го наречем в последствие. Имаме и други идеи, но преди да сме ги обсъдили с потенциалните участници, не бих искал да се спирам на името, защото първоначалната идея за Политически борд или Етичен съвет е надпартийна. Тя не е свързана непременно с партия „Български възход“. Това е предложение към гражданското общество да избере своите лидери, били те църковни, от бизнеса, БАН, синдикатите – хора с изградени морални качества, които да бъдат един морален коректив на целия политически живот. Поставяйки се като такъв те ще могат да коригират и определят поведението на депутатите и резултатите, които постигат. Разбирам, че това е нова идея, която се нуждае от много разяснение, защото на пръв прочит предизвиква много въпроси, но в крайна сметка аз съм го казвал и друг път пред българските граждани – аз имам идеи, които не мога да реализирам сам. Трябва да търсим поддръжници, за да ги реализираме. Няма как сам човек да реализира идеите си, винаги се работи в екип и колкото е по-широк този екип и колкото повече гражданското общество участвa в него, толкова е по-голяма вероятността да намерим правилния път.

-Кои са основните послания към хората в икономическата сфера. Основно в нея са притесненията им– скачаща инфалция, растящи цени. Как може това да бъде успокоено по някакъв начин, за да могат българите да се почувстват стабилни и защитени?

-За съжаление това е така. Хората наистина са притеснени и от инфлацията, и от високите цени. Ако можем да обобщим, те са умаломощени от липсата на икономическа перспектива и предвидимост в кратскрочен план. Идеите, които имаме можем да ги разделим в тези две плоскости. На първо място – борбата с инфлацията като най-сериозен проблем в момента и на второ място в по-средносрочен план – борбата с неравенството, за да може българските граждани с перспектива да влязат в утрешния ден. Борбата с инфлацията е ясно, че се бори с повече производителност, с повече инвестиции в производството, с повече работни места. За да се създаде благоприятен икономически климат могат да се вземат бързи мерки, разбира се при ясна преценка на рисковете на спецификата на моментната икономическа ситуация. Имаме конкретен план и идеи, но не е момента сега да ги разяснявам. В средносрочен план имам идея за една държава – две данъчни системи. Какво означава това? Сегашната данъчно-осигурителна система, която се базира на така наречения плосък данък се запазва за голяма част от икономическите субекти, които не разполагат и не се интересуват от обществени средства. Без значение дали са национални или чужди инвестиции, този цикъл е затворен, те правят своите икономически планове на базата на инвестиции, производство, износ и остават в този данъчен цикъл, който в момента е познат. Новото, което предлагаме е така нареченият прогресивен подоходен данък. Това означава, че всички субекти, ползващи обществен ресурс, които работят с обществени поръчки, те вече минават на друг режим на данъчно облагане. Тук ключовата дума е прогресивен – това означава, че държавата много внимателно определя в кои сектори и при какви лимити да се определя този тип данъчно осигуряване, защото малките и средните фирми, които са най-големият работодател, за тях ще съществуват определени граници. Дали ще са 200, 500 хил. лева или 1 млн. ще се уточнява, но всички останали над тези прагове, които участват в обществени поръчки ще плащат своите данъци на базата на прогресивния метод. По този начин се гарантира, че малките и средните предприятия ще работят в предвидима среда, не са заплашени работните места и тяхната икономическа устойчивост. От друга страна – по-големите фирми, които работят с големи обороти от обществени средства, ще връщат повече на държавата. Това са инструменти и срещу корупция, и за намаляване на неравенството. Държавата ще събира повече пари, които няма да отидат в други тъмни сделки.

-Къде ще намерите съмишленици за тези идеи?

-Това винаги е въпрос на преценка доколко имаме подкрепа от българските граждани по тези идеи. На второ място политиката е взаимодействие, т.е. попадайки в парламента е въпрос на аргументи пред останалите партии. Всички тези мерки трябва да се прилагат много внимателно, за да не пострада икономиката. Бизнес климатът трябва да е предвидим и нещата да вървят в положитена посока.

-Добре, попадате в следващото Народно събрание. С кого ще търсите партньорство, или коалиция?

-Рано е да отговоря на този въпрос, защото условията за такъв разговор е първо да видим как ще изглежда парламента и какви ще са сценариите за съставявне на правителство и коалиция, която би могла да носи потенциал за управление и възможностите за реализиране на политики. Аз съм казвал доста пъти, че ние нямаме червени линии по отношение на разговори и споделяне на идеи, по отношение възможности за търсене на коалиране и общи действия. Конкретиката ще дойде, когато направим разговорите с тези партии и преценим доколко нашите идеи се приемат, или не се приемат.


Ключови думи
Избори 2022 Стефан Янев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати