Неделя, 06 Nov 2022
            
Велико Търново Политика

ИЗБОРИ 2022: Партиите все по-трудно намират кандидати за листите

  07.08.2022 11:14
ИЗБОРИ 2022: Партиите все по-трудно намират кандидати за листите

Изборната машина се завъртя отново по-малко от година след последния вот от изборния маратон през 2021 г. В много кратки срокове партиите трябва да окомплектоват своите отбори, с които ще се борят за доверието на избирателите. И става ясно, че е все по-трудно да се попълнят кандидатските листи. Не че няма мераклии за Парламента – има, но те се борят за първите едно-две, до третото място в листата. За така наречения пълнеж обаче желаещите вече не са никак много.

IV МИР – Велико Търново и този път ще излъчи 8 депутати. Партиите, смятащи се за сериозни претенденти за разпределяне на мандати, се чувстват задължени да направят двойна листа, тоест да намерят 16 кандидати. Търсят се представители на всяка община в областта, като желателно е те да се „свестни, местни и известни”. И това се оказва сериозен проблем дори за големите партии. Хората, особено свестните и известните, вече не искат да виждат имената и физиономиите си по плакати, нито пък искат да ги разкарват като панаирджийски мечки по събития, където обикновено са фон на звездите, заели първите места в листата. Да не говорим, че е свързано и с разходи. Та затова в момента партийните лидери ухажват в несвяст потенциалните кандидати и повечето са силно притеснени за подредбата.

Първите места в листите вече са ясни на повечето централи, макар че размествания винаги са възможни. ГЕРБ – СДС и БСП нямат причини да правят промени във водещите си лица. Социалистите всъщност вече обявиха водачите си, първи както обикновено и Явор Божанков отново е пъви в листата. Сегашните депутати на ГЕРБ - СДС Костадин Ангелов и Димитър Николов вероятно ще си запазят местата в тяхната листа. За „Продължаваме промяната” би важало същото, ако не се получи коалиция с „Демократична България”. Вероятността това да стане обаче е малка, така че Йордан Терзийски няма защо да се притеснява за първото си място. При „Демократична България” е малко по-сложно. На последните избори водач за коалицията беше Христо Иванов, но въпреки това ДБ не взе мандат във Велико Търново. Логично е този път инициативата да бъде дадена на ДСБ, а бившият вече областен управител Людмила Илиева да поведе листата. Дали „Да, България” ще си дадат мястото е друг въпрос. Какво ще измисли ИТН е загадка, макар по-интересното е дали партията въобще ще се задържи в Парламента. И кой ще води ДПС този път също е въпрос на догадки. На последните избори Движението хвърли най-силните си играчи във Велико Търново и постигна приличен резултат, макар и може би разочароващ с оглед тежката артилерия Йордан Цонев и Делян Пеевски. „Възраждане” със сигурност ще има нов водач във Велико Търново, след като Елена Гунчева се скара с лидера. Втората в листата на миналия вот Цвета Галунова, която влезе от IV МИР, след като Гунчева избра да представлява Пловдив, също май не е в най-топли отношения с Костадинов. Говори се, че първото място този път може да бъде дадено на училищния директор Ангел Янчев.

Всъщност няма да се чудим дълго кой къде ще се позиционира. Времето е много накъсяло. ЦИК вече прие хронограмата за изборния процес. До 17 август партиите и коалициите трябва да заявят участие в изборите, като се регистрират в ЦИК. До 22 август се регистрират Инициативните комитети. До 30 август се регистрират листите в РИК, а в 0:00 часа на 2 септември официално влизаме в предизборна кампания.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
избори 2022 листи IV МИР Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати