Вторник, 22 Nov 2022
            
Общество

Областният управител и директорът на Пожарната във Велико Търново обсъдиха подготовката за изборите, пожароопасната ситуация и водоеми в областта

  23.08.2022 14:45
Областният управител и директорът на Пожарната във Велико Търново обсъдиха подготовката за изборите, пожароопасната ситуация и водоеми в областта

Областният управител инж. Георги Гугучков проведе работна среща с директора на РД на ПБЗН комисар Красимир Кръстев. Разговорът премина в три акцента – подготовката и провеждането на парламентарните избори, пожароопасната ситуация в Област Велико Търново и състоянието на неохраняемите водоеми в региона.

Инж. Гугучков благодари на комисар Кръстев за отличната организация и усилията на регионалната дирекция по време на миналогодишните избори. Той изрази увереност, че и за вота на 2 октомври техническото обезпечение от страна на РД на ПБЗН ще е на съответното ниво. От своя страна комисар Кръстев бе категоричен, че в нощта на изборите районът около Областна администрация, където ще се приемат книжата от секционните избирателни комисии, ще е осветен, ще има дежурна пожарна кола, както и готовност при евентуална нужда да се осигури допълнително елзахранване.

Комисар Кръстев запозна областния управител с пожароопасната ситуация на територията на региона към настоящия момент. По думите му обстановката, спрямо други области, е относително спокойна особено на фона на високите температури и липсата на валежи.

Директорът на РД ПБЗН обаче предупреди, че месец септември е най-опасен от гледна точка на потенциална опасност от пожари, тъй като тогава цялата растителност вече е изсъхнала, а валежите също не са обилни. Той предупреди стопаните да не палят стърнищата, тъй като ще бъдат лишени от субсидии и препоръча да се спазва заповедта на министъра на земеделието. По думите на комисар Кръстев, при сигнал за запалено стърнище на място освен пожарникарите веднага се отзовават и служители на ДФ „Земеделие“, които заснемат палежа.

Друга предпоставка за възникване на пожари са почивните дни, когато семействата си устройват пикници на открито. Затова обаче има строго обособени места, където след преди напускането им хората трябва да са абсолютно уверени, че огънят е угасен. Опасност от палежи има и през есента, когато стопаните масово чистят дворовете или пространствата край населените места, където има камари със суха растителност. Много често тези камари са в близост до постройки, които са лесно запалими, предупреди още комисар Кръстев и отново препоръча деца да не бъдат оставени без надзор.

Той информира още, че на 31 август в община Златарица ще проведе общинско щабно занятие за проиграване плана за защита на населението при бедствия в частта горски пожари. Ще се имитира горски пожар и готовността за справяне на цялата общинска администрация, както и на ангажираните институции – пожарна, полиция, Спешна помощ, Горско стопанство. В края на септември същото занятие ще се проведе и в община Стражица.

Комисар Кръстев информира още, че към момента не е имало инциденти в неохраняеми водоеми в областта. Въпреки това препоръката му е родителите да не остават децата без надзор.


Ключови думи
Георги Гугучков Красимир Кръстев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати