Петък, 11 Nov 2022
            
Горна Оряховица Култура

Пролетна магия през лятото донесе първа награда на горнооряховската поетеса и издател на „Многоточие” Ивелина Цветкова

  12.08.2022 15:26
Пролетна магия през лятото донесе първа награда на горнооряховската поетеса и издател на „Многоточие” Ивелина Цветкова

Горнооряховската поетеса, главен редактор и управител на Издателство „Многоточие“ Ивелина Цветкова грабна поредно си отличие. Присъденото ѝ първо място е за стихотворението „Пробуждане“, участвало в Първия литературен конкурс „Пролетна магия“, като организатор е Литературен клуб „Калина Малина” при Народно читалище „П. К. Яворов-1920”, район Слатина в град София.

Темата на конкурса е свързана със събуждането на новия живот през пролетта и красивото усещане за света. В творческата надпревара право на участие имаха деца, младежи и пълнолетни творци от цяла България, а всеки автор се представи с по една творба в жанровете поезия и проза. Всички отличени получиха грамотите си на 11 август, а авторката пожела на организаторите на конкурса, който ще стане ежегоден, да е успешен пътят му чрез магията на словото и да пробужда все повече хората за добрини.

Ивелина Цветкова е родена в гр. Велико Търново. Автор на четиринадесет книги, съдържащи поезия, проза и приказки в рими за деца, като един от сборниците ѝ е с разкази, озаглавен „Дневник с диагноза“. Той тръгна към читателите с мисия и е посветен на всички с диагноза рак на гърдата. Последната ѝ издадена стихосбирка е „Лятно вино“, която съдържа избрани и нови стихотворения. Цветкова е награждавана в много литературни конкурси. В много от тях е отличена на челните места. Едни от тях са в конкурсите „Искри над Бяла“, „Любовта…“ гр. Враца, както и в „Пролет моя“, „Лирични гласове“, „Ний всички сме деца на майката земя“ гр. София, златна грамота и монета в „Животът е хубав, въпреки диагнозата“ в гр. Хасково и много други. От няколко години живее в гр. София, където заедно със съпруга си Даниел Меразчиев основават и управляват Издателство „Многоточие“. Главната им цел е да подпомагат и популяризират млади автори, а литературният им клуб „Многоточие“ е тясно свързан с издателството. Организират редица национални и международни литературни конкурси. Един от техните проекти е  „Отвъд“ – колекция от три сборника с разкази за паранормалното, написани от автори очевидци. Наскоро приключи и литературният конкурс „Истински неща“ за написване на стихотворения за деца и проектът им ще завърши през есента, когато сборникът „Истински неща“ ще радва най-малките, а спечелилата Голямата награда е Мария Панайотова от с. Памукчии и нейното стихотворение „С криле на хвърчило“ съвсем скоро ще се превърне в песен чрез „Приказки по ноти“. Един от отличените в конкурса „Истински неща“ е и Таня Мезева от гр. Горна Оряховица.

Голям интерес проявиха творци от България и света към друг техен проект – Международния конкурс „Защо пиша това писмо?“, където Голямата награда за безплатно издаване на книга беше връчена в навечерието на Коледа на изминалата 2021 г. на младия поет Димитър Драганов от гр. Велико Търново. Скоро ще стартира и втори на същата тема, където творци от България и света ще могат отново да изпратят свои стихотворения, написани с химикал, на лист  и единствено чрез Български пощи.

 

Стихотворението, отличено с Първа награда на Ивелина Цветкова в конкурса „Пролетна магия“:

 

Пробуждане

 

Слънцето изгря – сега, по обед,

сякаш вдиша късната си зрялост.

Капе като мед, но стига горе,

както кошер пълни се със радост.

 

Нямат меден месец днес пчелите,

може даже никога да нямат,

но пък ще им преброим звездите.

Нека им направим серенада!

.

Как къртицата издига врява?

Пишат ли го в местния ни вестник?

Нека пуснем първата обява:

„Търсим спешно първия предвестник!“

 

Виж как писна птицата отсреща,

сякаш в песента си ни въвлече.

Днес сме на любовната ѝ среща.

Искаш ли да се разходим тази вечер?

 

Ето! И дърветата са в бяло.

Слънцето изгря – сега, по обед.

Капе като мед… И аз припявам:

„Колко много има в тази пролет!“

 

 

 


Ключови думи
Ивелина Цветкова издателство Многоточие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати