Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчанката Ивелина Цветкова представя „Вкусна книга“ и книга с мисия „Дневник с диагноза“

  12.02.2021 10:14
Горнооряховчанката Ивелина Цветкова представя „Вкусна книга“ и книга с мисия „Дневник с диагноза“

Има една особена чувственост, която струи от книгите на Ивелина Цветкова и днес тя ни го доказва отново – с две нови книги.
„Вкусна книга“ е дванайсета за авторката. Нестандартна е с това, че е поетично-кулинарна. Книгата съдържа 60 кулинарни рецепти от нейната кухня и 40 от най-новите й стихотворения. Освен това е включила и азбука на билките и подправките и тяхното приложение.
„При мен идеите се раждат както в кухнята. Ако дъщеря ми каже, че иска кекс, аз го правя и всеки път е различен – с различни съставки, плодове, ядки, дори форма, за да я изненадам. Така съм и с моите читатели, всеки път се старая да поднеса нещо ново и различно с книгите си. А „Вкусна книга“ се роди като съвкупност от всичко това – като предизвикателство от мои приятели и читатели, които следяха с интерес публикациите ми в интернет, други опитваха от кулинарните изкушения. Експериментите ми в кухнята започнаха с една огромна книга с рецепти, подарена ми от моя чичо.  Бях около дванадесетгодишна, а тя – пълна с огромно количество съставки, поради това, че беше за ресторанти, и се наложи да ги намалявам, за да ги прилагам в семейството си. Така започнах да променям някак всичко занапред, а и да поднасям с настроение“, споделя авторката.
Поетично-кулинарната „Вкусна книга“ се появява на бял свят заедно и с тринайсетата й – „Дневник с диагноза“, която обаче е книга с мисия и е посветена на всички с диагноза рак на гърдата. Тя съдържа разкази и импресии и една истинска история на жена, преминала през това да чуе диагнозата в един лекарски кабинет в София, оперирана и преминала през борбата с рака. В настоящето всяка осма жена се сблъсква с тази диагноза. Книгата обаче не е тъга, а е цветно настроение, което Ивелина Цветкова умело поднася на читателя чрез всяка нейна книга.
Авторката е член на ЛК „Асен Разцветников“ при читалище „Напредък-1869“, родена във Велико Търново през 1976 г., израснала и учила в Горна Оряховица, а от няколко години живее в София. Тя е главен редактор, със съпруга си Даниел Меразчиев е и собственик на издателство „Многоточие“. Издателството им има за цел да помага на млади автори. В момента голям интерес породи пилотното им издание „Отвъд“ – проект на техния Литературен клуб „Многоточие“, където около 50 автори разказват в 316 стр. истински истории за срещи със свръхестественото, полтъргайсти, НЛО, ангели-пазители. Сред тях е и едно истинско горнооряховското трио  - Ивелина Цветкова, Таня Мезева и Анастасия Шахънова. Вече има интерес и за следващо издание, което ще се реализира през лятото.
Ивелина Цветкова и Даниел Меразчиев (автор на книгите „Степен за свобода“ и „Паметник на човека“) са организирали и журирали в много литературни конкурси, а през изминалата година бяха част от журито в Първия национален литературен конкурс „Асен Разцветников“ в Горна Оряховица. Самата авторка е награждавана многократно в национални и международни конкурси, а една от последните й награди е през 2020 г. - първа награда в Международния литературен конкурс „Вяра“ при НЧ „Н. Й. Вапцаров-1922“  в София. Всички награди посвещава на града, в който е започнала да твори едва десетгодишна, града, в който е израснала, учила и родила децата си – Горна Оряховица.
Книгите могат да бъдат поръчани чрез интернет страницата на издателство „Многоточие“.


Ключови думи
Ивелина Цветкова Вкусна книга Дневник с диагноза издателство Многоточие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати