Понеделник, 07 Nov 2022
            
Горна Оряховица Общество

В средновековни игри и изработване на уникална хартия се впуснаха участниците в първата Семейна събота за тази година в Музея в Долна Оряховица

  08.08.2022 14:42
В средновековни игри и изработване на уникална хартия се впуснаха участниците в първата Семейна събота за тази година в Музея в Долна Оряховица

На 6 август Историческият музей в Горна Оряховица започна нова серия с приключения от поредицата „Семейни съботи в музея”. За трета поредна година домакин на ваканционната програма е Етнографски музей Долна Оряховица, а партньор в организацията е Кметство Долна Оряховица.

Първото издание от летните ни инициативи запозна любознателните посетители с още едно от древните човешки умения – изработката на хартиен лист.

Петър Стефанов от клуб „Традиция“ - Велико Търново разказа историята на изобретяването на хартията и показа нагледно технологията за ръчно изработване на хартиен лист.

През целия ден всеки желаещ имаше възможност да опита да сътвори свой лист. Много от посетителите ни вложиха въображение и добавиха допълнителни орнаменти, за да направят своето парче хартия наистина уникално.

С помощта на Симеон Цветков всеки посетител имаше възможност да облече средновековни доспехи и да запечата себе си в образ на истински рицар.

Другият специален гост - Стефан Стефанов, показа на най-сръчните деца и родители как да изработят свой слънчев часовник от хартия, с който да познават часа от деня.

Най-любопитните семейни посетители с интерес наблюдаваха и практическите средновековни занимания, подготвени от клуб „Традиция“, като сечене на монети и палене на огън с кремък и огниво.

Разбира се като водеща атракция до последно през деня бяха специално подготвените кътове за средновековни игри, където в десетки състезания малки и големи изпитваха своята сръчност, ловкост и съобразителност.

Благодарим на всички посетители, които се включиха заедно с нас в това интересно пътешествие в миналото. Очакваме всички вас и в следващата Семейна събота, на 13 август, в Етнографски музей Долна Оряховица с още нови и вълнуващи занимания, споделиха организаторите.


Ключови думи
Семейни съботи в Музея Исторически музей Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати