Неделя, 30 Oct 2022
            
Култура Свищов

Ансамбъл „Тракия“ с концерт в рамките на фестивала „Фолклорен извор“ в с. Царевец

  31.07.2022 08:59
Ансамбъл „Тракия“ с концерт в рамките на фестивала „Фолклорен извор“ в с. Царевец

Спектакъл в рамките на фестивала „Фолклорен извор“, който ще се проведе в свищовското с. Царевец, ще изнесе ансамбъл „Тракия“. Концертът му ще се състои на 5 август от 20.00 часа на открита сцена в комплекс "Фолклорен извор" с. Царевец. Той е част от забавната програма на десетото издание на фестивала. Припомняме, че на 4 август на сцена ще бъде ансамбъл „Пирин“. На 6 август е ред на ансамбъл "Филип Кутев". Фестивалът ще бъде закрит на 7 август (неделя) от 19.30 ч. на площада в с. Царевец с концерт на орк. "Канарите". Цялата програма на фестивала е с вход свободен.

Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата и от 1999 година е към Община Пловдив. Творческият облик на "Тракия" е създаден от проф. Кирил Дженев.

Близо 50 години "Тракия" е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. До сега са изнесли хиляди концерти във всички краища на България и 48 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и много други. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет серийният филм "Танците на българина" и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти на българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, костюми и танци. Хорът на "Тракия", който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата "Мистерията на българските гласове" имаше огромен успех в зала "Олимпия" - Париж през 1990 г. Той бе номиниран за наградата "Грами" и се нареди на трето място в класацията на "Билборд".

Днес традициите на ансамбъла се поддържат от млад и амбициозен екип начело с главен художествен ръководител, хореограф и дъщеря на основателя му проф. д-р Даниела Дженева.


Ключови думи
ансамбъл Тракия Фолклорен извор
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати