Сряда, 26 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Хор „Славянско единство” покори с музика брега на Охридското езеро

  27.07.2022 14:22
Хор „Славянско единство” покори с музика брега на Охридското езеро

Хор „Славянско единство” от Горна Оряховица с подкрепата на колеги от хор „Железни струни” от Разград участва в Международния фестивал „Охридска перла” и покори с музика двата бряга на Охридското езеро.

Предварителните опасения за неприязън и лошо отношение към българите се оказаха абсолютно неоснователни. Музиката доказва, че е най-добрият език за общуване и помирява всякакви политически разногласия. Домакините бяха възхитени от изпълненията на нашите хористи, откликна по най-добрия начин на красотата на изпълненията и майсторството на диригента маестро Донка Копринкова. Навсякъде ни посрещнаха много мило и приятелски, бяха изключително доброжелателни, разказа инж. Павлинка Николова, която пътува с хора и признава, че е имало притеснения преди тръгване.

Хор „Славянско единство” се яви с две програми на фестивалната сцена, разположена току на брега на Охридското езеро между новия и стария град. В първата част горнооряховският хор предложи хорови обработки на фолклорни песни, а във втората изпълни класически хорови произведения от рода на хора на евреите от „Набуко” и т.н.

Освен изявите на фестивалната сцена, хористите имаха два концерта в два от най-красивите храмове в този изпълнен със сакрални паметници регион. Първата изява беше в църквата „Св. София” в стария Охрид, а след това на другия бряг на езерото – в Струга, българските певци изпълниха с молитвени песнопения и храма в манастира „Рождение на Пресвета Богородица”. И на двете места в концертите бяха включени само църковни песнопения, които се приеха изключително радушно от публиката. Самата атмосфера в храмовете, акустиката, невероятните гласове на хора и солиста Мариян Костадинов - всичко се сля и сякаш божият глас слезе на брега на езерото, разказва още инж. Николова.

Висока оценка за професионализма на горнооряховския хор дал и Зоран Стрезовски – президент за Балканите на Световната асоциация на хоровите фестивали, който изразил надежда за нови срещи с хора от Горна Оряховица на международните сцени.

В първото си турне извън България след ковид ограниченията, дамите от хор „Славянско единство” демонстрираха и новите си сценични тоалети. Платът, който отново е в ярко цикламено, като старите костюми, е купен от самия хор, а ушиването е дар от горнооряховска фирма, която иска жестът й да остане анонимен.


Ключови думи
хор "Славянско единство" Охрид
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати