Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Хор „Славянско единство” зае второ място в национален фестивал за църковно-славянска музика

  16.05.2022 09:58
Хор „Славянско единство” зае второ място в национален фестивал за църковно-славянска музика

Хор „Славянско единство” зае второ място в Националния православен фестивал-конкурс „Св. св. Кирил и Методий” в Попово. Първо място професионалното жури не присъди, така че хорът от Горна Оряховица е най-добре представилият се в конкуренция на състави все от големи градове.

Четвъртото издание на престижния форум за църковно-славянска музика се проведе на 14 и 15 май с участието на 13 хора и над 260 изпълнители от България и Румъния. Фестивалът е под патронажа на Русенската света митрополия и с благословията на Светия синод на Българската православна църква. Организатори са Община Попово, Дом на културата в Попово и Поповската епархия, а сред гостите бяха Русенският митрополит, зам. министърът на културата, областният управител на Търговище, председателят на Общинския съвет, духовници, специалисти по църковна музика и много почитатели на хоровото пеене. Домакините осигуриха отлична организация и дадоха възможност на хористите да покажат най-доброто от себе си.

Горнооряховският хор се състезаваше с колеги само от големи градове като София, Пловдив, Русе, Шумен и др. Изпълняваха се само църковно-славянски песнопения. В тази силна конкуренция хор „Славянско единство” зае второто място.

„Славянско единство” и неговият диригент Маестро Донка Копринкова за пореден път достойно представиха града ни. Със своите великолепни изпълнени бяха аплодирани дълго както от публиката, така и от авторитетното жури. Солистът Мариан Костадинов и тук изправи на крака цялата зала, а овациите дълго не стихваха. Висока академичност, изискано звукоизвличане, спятост и хармония показаха горнооряховските хористи, според оценките и на журито.


Ключови думи
хор "Славянско единство" Национален фестивал-конкурс за църковно-славянска музика Попово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати