Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Хор „Славянско единство” и хор „Железни струни” върнаха изкуството там, където му е мястото – на сцената и пред публика

  25.12.2021 11:48
Хор „Славянско единство” и хор „Железни струни” върнаха изкуството там, където му е мястото – на сцената и пред публика

Хор „Славянско единство” е най-старата действаща творческа формация в Горна Оряховица и единствената, която възроди традицията за коледна продукция, прекъсната от ковид кризата.

Близо 130-годишният горнооряховски хор изпрати годината с вълнуващ рождественски концерт, в който партньор беше хор „Железни струни” от Разград. Над 20-годишно сътрудничество, което вече може да се нарече добро приятелство, свързва двата хора. Обвързва ги на първо място музиката и безкомпромисният професионализъм на диригентите им – Донка Копринкова и Красен Иванов. Дори и изглеждащият като съвпадение факт, че двата хора са представители на читалища, създадени през 1869 г. – „Напредък” в Горна Оряховица и „Развитие” в Разград, също заздравява контактите. Двете творчески формации са имали съвместни участия в чужбина, разменяли са си визити в България, правили са дори съвместни фотоизложби. А сега имат и покана за участие във Франция, което ще се реализира догодина, ако ковид ситуацията е благосклонна към музикантите, разбира се.

Съвместните им концерти, било в Горна Оряховица, било в Разград, са музикални събития и са чакани от вярната им публика, която този път трябваше да има и зелен сертификат, за да ги слуша. Концертът беше в Зала 1 на Община Горна Оряховица и включваше любими коледни песнопения, сакрална музика и неизменната „На многая лета” за финал. Както винаги имаше изненади. Двата хора изпяха „Тиха нощ, свята нощ” на три езика. Първо гостите от Разград започнаха на немски, после „Славянско единство” продължи на английски, а накрая двата хора запяха на български. И междувременно маестро Красен Иванов покани маестро Донка Копринкова на танц.

С пожелания за благоденствие, здраве, просперитет и връщане към нормалния социален живот хористите изпратиха поредната трудна година за изкуството. Зам. кметът Григор Минков изрази уважението към двата състава с кошници цветя. Председателят на Сдружение „Певческо дружество „Славянско единство” инж. Павлинка Николова подари коледна звезда и благодарствено писмо на диригента на „Железни струни” Красен Иванов.

Последният концерт за годината можеше да стане премиера за новите дамски костюми на хора, но малко време не достигна да се приготвят всички нови тоалети. За първи път от около 20 години дамите от хора ще имат съвсем нова визия. Костюмите са изработени и са дарени от горнооряховска шивашка фирма. Надявам се догодина да успеем да направим нови костюми и за мъжете. При подготовката на концерта се оказа, че са изчезнали партикаблите, ползвани от хора. Така че ще трябва да търсим начин за изработване на нови. Имаме задачи за решаване, но влизаме в новата година с оптимизъм, че изкуството отново ще се върне на сцената и в залите пред публика, коментира председателят на Сдружение „Певческо дружество „Славянско единство” инж. Павлинка Николова.


Ключови думи
хор "Славянско единство" хор "Железни струни"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати