Неделя, 23 Oct 2022
            
Велико Търново Светски

В НВУ метъл легендите „Sabaton“ научиха от първо лице още за българската воинска слава

  24.07.2022 13:16
В НВУ метъл легендите „Sabaton“ научиха от първо лице още за българската воинска слава

Истински метъл легенди посрещна днес НВУ ``Васил Левски`` във Велико Търново. По покана на началника му ген. Иван Маламов, в НВУ дойдоха шведите от пауър метъл бандата ``Sabaton``. След като снощи забиха на ``Hill`s of rock`` и на път към Букурещ, Йоаким Броден и компания гоствуваха на Военното училище, за да се запозанаят от първо лице с българската воинска слава.

Всичко започнало с песен по радиото. Ген. Маламов чува новия албум на ``Sabaton`` и парчето им „The Valley Of Death“, посветено на битката при Дойран. Всъщност всичко в албума „The War to End All Wars“ е посветено на Първата световна война. Още тогава генералът решава, че шведите трябва да бъдат поканени в НВУ. Така и става.

Основната причина е фактът, че музиката на ``Sabaton`` помага за възпитането на курсантите. Вие възхвалявате битките, честността, достойнството. Това е огромна възможност да покажем на нашите обучаеми какво е да бъдат отговорни и възпитани в духа на честта и достойнството. Благодаря ви, че сте примерът как чрез музиката можем да възпитаваме нашите курсанти. Благодаря ви и че възпяхте една от нашите битки. В „The Valley Of Death“ пеете за нашия генерал Вазов, който е възпитаник на това училище. То е създадено 1878 г. – преди да имаме Третата българска държава, преди да имаме правителство, Парламент. Вярваме, че е създадено, за да даде възможност да имаме държава. В нашата държава е изключително важно да възпитаваме бъдещи офицери. Защото те са бъдещето не само на армията, но и на нашата държава, обърна се ген. Маламов към ``Sabaton``.

Срещата с бандата бе проведена на най-високата точка във Велико Търново. И това никак не бе случайно. От покрива на Ректората на НВУ генералът показа на ``Sabaton`` Шипка и ги помоли при създаването на следващия албум да помислят за песен за върха и събитията от българската история, свързани с него.

„The Valley Of Death“ е написана още за предходния албум на ``Sabaton``, но тогава не са имали точната музика, разказа Йоаким Броден. Че музиката се вписва перфектно със  събитията от Дойранската епопея, на плаца в НВУ се убедиха всички, дошли да се срещнат със ``Sabaton``. Пред бандата представителна група от университета направи зрелищна демонстрация, с която наскоро достигна до финала на ``България търси талант``. Минути по-рано ``Sabaton`` получиха плакета на НВУ ``Васил Левски`` и  влязоха в храма „Св. Седмочисленици“, където полковникът от резерва Евгени Пенчев им разказа неговата история и им показа криптата, в която в гилзи е събрана пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и от българските военни гробища в Македония и Унгария и пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София.  

На финала ``Sabaton`` дадоха автографи на курсантите.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Sabaton НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати