Понеделник, 17 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

12 археологически проекта във Великотърновска област получават над 360 000 лева от Министерството на културата този сезон

  16.07.2022 12:56
12 археологически проекта във Великотърновска област получават над 360 000 лева от Министерството на културата този сезон

Министерството на културата одобри 12 проекта за разкопки и теренни проучвания във великотърновска област за Археологическо лято 2022. Общата стойност на финансирането е 361 671 лева. Проучваните обекти са в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Полски Тръмбеш.

Проектът на НАИМ – БАН с ръководител Евгения Генчева за продължаване на разкопките н Римски военен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов ще получи 39 860 лв.

Деян Рябовянов ще продължи разкопките на Трапезица, сектор Южен с проект на НАИМ – БАН за 39 995 лв.

Проектът за Френк Хисар със средновековния манастир, византийска базилика и тракийски никропол на Хитко Вачев е финансиран с 39 хиляди лева.

Разкопките в Никополис ад Иструм продължават с проект на НАИМ – БАН с ръководители Маргарита Ваклинова и Цветана Комитова, финансирани с 40 000 лв.

Мирко Робов ще работи на Трапезица, сектор Изток. Проектът е на НАИМ – БАН за 39 996 лв.

Исторически музей Горна Оряховица защити проект за разкопките на крепостта Ряховец за 31 950. Ръководител на проекта е Илиян Петракиев.

Александър Чохаджиев ще продължи работа на селищната могила край Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш. Проектът на РИМ – Велико Търново е за 31 940 лв.

Градският музей в Свищов защити проект с ръководител Марин Маринов за проучвания на Нове на стойност 29 940 лв.

В община Лясковец продължава проучването на надгробна могила в местността Клена. Проектът на РИМ – Велико Търново с ръководител Калин Чакъров е за 32 000 лева.

Калин Чакъров ще ръководи и проект за геофизични проучвания на Никополис ад Иструм за 17 380 лв.

Одобрени са още два проекта за проучвания в областта. Единият е на НАИМ – БАН с ръководител Стилиян Иванов за 8600 лв. за археологическо проучване на тераса в източния сектор на Трапезица. Другият е на Исторически музей Горна Оряховица с ръководител Мая Иванова за теренни археологически издирвания северно от крепостта Ряховец.

Двама, свързани с региона археолози, също получават финансиране за работата си. Васил Николов ще разчита на 40 000 лева за разкопките в Провадия – Солницата, а Стефан Чохаджиев и РИМ – Шумен печелят проект за 39 977 за селищна могила Нуриюк.

В резервите остава проект на Казимир Попконстантинов за продължаване на разкопките на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча” в Созопол.

С отказ за финансиране са три проекта в областта - проучване на югозападния ъгъл на форума в Николопил ад Иструм с ръководител Иван Църов; раннонеолитно селище край Джулюница с ръководител Недко Еленски и почистване и геофизично измерване на Античен керамичен център край Павликени с ръководител Ева Димитрова.


Ключови думи
археологическо лято разкопки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати