Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Празник на плодородието в Поликраище популяризира българските традиции в зеленчукопроизводството

  03.07.2022 11:09
Празник на плодородието в Поликраище популяризира българските традиции в зеленчукопроизводството

Празникът на плодородието „Ден година храни“ ще се проведе на 17 септември /събота/, от 09.30 часа на открита сцена в центъра на село Поликраище.
Форумът популяризира българските традиции в зеленчукопроизводството и градинарството в съчетание с народните песни и танци - ярък израз на националните ни характер и култура.

Изложба на зърно, семена, мед, пчелни продукти и други на зърнопроизводители и зеленчукопроизводители и сладкарски изделия включва програмата. Право на участие имат частни лица, градинари производители, кооперации, които да представят своята продукция по интересен и атрактивен начин.
Предвидена е и изложба на обреден хляб под надслов „Хлябът в празничния календар на българина“. Организаторите ще предоставят маси за разполагане на продукцията и на обредните хлябове на участващите.
Среща-надиграване с конкурсен характер на клубове за народни хора са заложили организаторите. Право на участие имат любителски клубове и танцови формации.
Всеки състав задължително представя по 2 танца: хоро от населеното място на състава /по избор/ с времетраене до 3 минути и хореографска разработка на хоро /по избор/ с времетраене до 4 минути. Няма възрастови ограничения.
Празникът предоставя възможност и за творческа изява и популяризиране на словесното и фолклорното изкуство чрез надпяване, надсвирване и надиграване (индивидуално и групово) на любители от всички възрасти.
Творческа комисия ще оцени надиграването на клубовете за народни хора. Ще бъдат връчени диплом и плакет за І, ІІ и ІІІ място.
Най-атрактивно аранжираните щандове със земеделска продукция и обредни хлябове ще бъдат отличени с диплом и сувенир от организаторите.
Участващите колективи в празника получават сувенир и грамота за участие. По време на празника на плодородието „Ден година храни“ ще бъде приготвена традиционната за село Поликраище градинарска чорба, която всички участници и гости ще имат възможност да опитат.
Разноските за пътуване, храна и нощувка са за сметка на участниците. Такси за участие не се заплащат, уточняват от НЧ „Развитие 1884“ в Поликраище.


Ключови думи
Празник на плодородието Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати