Понеделник, 03 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Цената на зърното е двойна спрямо миналата година, но по-ниска от очакваното от земеделците

  03.07.2022 09:18
Цената на зърното е двойна спрямо миналата година, но по-ниска от очакваното от земеделците

Жътвата в Горнооряховско е в разгара си, а повечето земеделски производители са притеснени, че трудно ще излязат на печалба тази година. Добивите са сравнително добри и на този етап зърното е качествено. Цените са двойно по-високи от миналогодишните, но пак трудно ще покрият разходите, които скочиха четири-пет пъти, обясняват земеделци.

Напълно приключи жътвата на ечемика в общината, чиито площи намаляват всяка година. Тази година с ечемик са засети 4129 декара. Ожънати са всички, а средният добив е 580 кг от декар.

С пшеница има засети 52 470 декара. Към средата на седмицата бяха пожънати 17 740 дка, като средният добив е 570 кг.

Напълно прибрана е рапицата -  2050 дка, със среден добив от декар 317 кг.

В общината има 33 440 дка засят слънчоглед и 55 130 дка царевица.

Добивите се колебаят доста при различните производители. Там, където е торено повече, са по-високи. Торовете обаче поскъпнаха четири-пет пъти тази пролет и много земеделци са намалили значително подхранването. Въпреки това добиви над 500 кг от декар при това положение и в сушава година са достатъчно добри. Като качество зърното също обещава да е добро.

Търговията обаче все още е слаба. През зимата сделките на зелено вървяха на 70 и над 70 стотинки за килограм. Сега паднаха до 60 стотинки. Всеки, който има бази за съхранение, прибира и не бърза да продава. Вярно, че това са двойни цени спрямо миналата година, но тогава торовете  бяха 400-450 лева на тон, сега са 1800-2000лв. Горивото, препаратите, заплатите - всичко е много нагоре, обсняват земеделците. Така че пак ще сме на кантар да покрием разходите, смятат производители.


Ключови думи
жътва
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати