Понеделник, 22 Мар 2021
            
Икономика

2019 е годината на царевицата, но и пшеницата дава добра реколта

  10.08.2019 15:41
2019 е годината на царевицата, но и пшеницата дава добра реколта

Около 20% по-високи добиви от миналогодишните отчитат в официалните справки зърнопроизводителите от Горнооряховско за пшеницата. Близо 35%  пък по-висок е средният добив на слънчогледа. Рязко надолу е средният добив на маслодайната рапица, която иначе отчита почти три пъти увеличение на площите.

46 364 декара са били засети с пшеница на територията на Горнооряховска община през тази стопанска година. Няма пропаднали площи и след реколтирането на всички декари са добити 29 117 тона зърно, което прави 628 кг от декар. Миналата година засетите с пшеница площи са били 54 130 дка, а средният добив е бил 520 кг от декар, което означава повече от 20% повече.

При ечемика добивите са още по-добри, но пък и декарите са много по-малко. От 7562 дка нивите с ечемик са се свили на 3390 дка. Добити са общо 1909 тона или по 562 кг от декар срещу средно 412 кг/дка миналата година.

Почти тройно са нараснали площите със зимна маслодайна рапица. През стопанската 2019 са реколтирани 10 643 декара, срещу  3430 през миналата година. Но пък добивите са с около 40% надолу. Докато през 2018 са ожънати по 450 кг/дка от рапицата, тази година средният добив е 273 кг.

Основната причина за намаляване на площите с ечемик е, че бирената промишленост се ориентира към друг вид суровина. Бирените фабрики внасят готов малц и си спестяват разходите за организирането на цяло едно производство – от купуването на ечемика до превръщането му в малц. Затова и търсенето на ечемик намалява, а оттам и засетите площи. От друга страна и нуждата от сеитбооборот принуждава производителите да променят съотношението между културите, с които се работи, коментира един от търговците на зърно в областта Румен Иванов.

Това с големите добиви е малко измамно. Вярно, на места има доста добри резултати, на други места обаче – добивите са слаби. Като се вземе предвид, че и разходите са доста по-големи, малко е спорно дали годината е по-добра. Общо взето тази мантра за големите добиви я ползват повече да ни натискат с цените, коментира един от зърнопроизводителите в региона.

Добри добиви, прилично качество и все пак малки изненади в цените, казва пък Румен Иванов. Обичайно цените тръгват от едно ниво преди жътва още и после падат, тъй като повечето производители нямат възможности да го съхраняват дълго и бързат да освободят складовете си. Тази година обаче цените започнаха от 280 лева за тон, застопориха се на 285 лева и доста дълго време се държат на това ниво. Трендът е към спадане, тъй като наближава жътвата на царевицата и слънчогледа и на производителите им трябват свободни складове. Така че пшеницата и ечемика трябва да са продадени преди това.

А тази година се очертава да е годината на царевицата. Всичко дотук сочи, че заложилите на тази култура ще се радват на много добри добиви – около 1000 и дори повече килограма от декар. Сега търговията върви на 28 ст. на килограм, така че заселите повече царевица ще са късметлии тази година.

 


Ключови думи
жътва пшеница царевица Горнооряховско
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати