Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Милко Марков и книгата му „През отворения прозорец” събра в Художествената галерия на Горна Оряховица приятели на словото и музиката

  30.06.2022 21:28
Милко Марков и книгата му „През отворения прозорец” събра в Художествената галерия на Горна Оряховица приятели на словото и музиката

В навечерието на 75-тия си рожден ден Милко Марков реализира забавеното с две години представяне на своята последна книга „През отворения прозорец”. Излишно е да казваме, че забавянето е заради ковид кризата, но пък се оказа, че отлагането има и добра страна. Първо, авторът успя през това време да направи второ допълнено и редактирано издание на книгата и само преди месец да получи наградата на Община Горна Оряховица за принос към културата.

Така че читателят има в ръцете си още влезли през прозореца на Милко герои, случки и емоции. А авторът вече успя да напредне по още няколко свои проекта, които вероятно скоро ще бъдат готови за представяне пред публика.

Надявам се да се срещнем на следващия юбилей на Милко Марков, като библиотечната лавица с книгите му се е умножила неколкократно, пожела в края на представянето си общинският съветник и директор на ОУ „Иван Вазов” Иван Момъков.

Неговата роля в строгия сценарий на вечерта в Художествена галерия „Недялко Каранешев” беше да представи „През отворения прозорец” като един от първите й читатели още в първоначалния вариант. Това е книга-калейдоскоп, сподели Момъков. Прелиствайки страниците, завърташ окуляра и стъкълцата се наместват за нова картина.

Един от рецензентите на книгата пък казва, че тя прилича на филм. Може би съвсем интуитивно филмова постройка имаше и самата среща на автора с читателите от Горна Оряховица, и Първомайци, разбира се. А може би за първи път, уважение за труда си получиха и хората, които участваха в представянето на книгата. Павлинка Генчева, която хората виждат зад пулта на всяко общинско събитие, този път получи своето признания за главна роля като създател на мини спектакъла „През отворения прозорец”. В ролята на водещ през цялото време беше домакинът д-р Деница Александрова – уредник на Художествената галерия. Историкът-етнолог Теменуга Козарева и Александра Маринова (която направи дебют в тази роля) от Историческия музей представиха откъси от книгата. Виртуозите на клисаческа китара Константина Костадинова и Марио Петков от Музикалната школа на НЧ „Напредък 1869” с педагог Милко Тодоров и Алекс Карабоев от ВС „Мюзик саундс” с вокален педагог Стела Дойкова също получиха своето признание за приноса към атмосферата на вечерта. Благодарности получи и кметство Първомайци и кметът Ясен Янков, помогнал за подготовката на срещата.

Извън сценария един стар приятел – икономистът Диян Стоянов, сподели своя спомен за Милко Марков и своето виждане за книгата, а поетесата Галина Макавеева поднесе поздравленията на Литературния клуб „Асен Разцветников” заедно са акапелно изпълнение на част от народна песен. След което започнаха и личните срещи с автора и автографите.

Акцентът в  представянето беше върху фолклора и традициите, но книгата е много повече от това. Дори човек, който не харесва търсенето на щастие в спомените, среща много интересни хора, наблюдения и емоции, поглеждайки през отворения прозорец на Милко Марков.

Още малко за автора и книгата му тук

Като човек, работил с Милко, знам колко труден и изискващ до късане на нерви може да бъде. Но знам, че е от хората, които носят искра и неговото огънче може да те запали и да продължиш да търсиш начини как да стане това, което иска, дори когато си казал, че няма как да стане. Честит юбилей, Милко Марков, до среща с нови книги.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Милко Марков представяне на "През отворения прозорец" Художествена галерия "Недялко Каранешев" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати