Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Близо 100 заявки от индивидуални изпълнители и групи са подадени за конкурса за народно пеене „Неранза” в Горна Оряховица

  30.06.2022 11:14
Близо 100 заявки от индивидуални изпълнители и групи са подадени за конкурса за народно пеене „Неранза” в Горна Оряховица

Второто издание на Националния конкурс за изпълнители на български фолклор – народно пеене „Неранза” ще се проведе на сцената на НЧ „Напредък 1869” на 1 и 2 юли. Инициатор на надпяването е младият вокален педагог към Читалището Вяра Петрова. Първият конкурс се проведе миналата година в рамките на конкурса за млади изпълнители „Нова музика”, но сега вече народните певци имат само свое време за състезаване.

Конкурсът си има вече и специален сигнал по песента „Неранза”. В стари български диалекти неранза означава портокал, но се е използвало и за женско име. Когато създали горнооряховския конкурс, се разбрало, че във Варна има частна фолклорна школа „Неранза” и тя ще участва в надпяването със силна група изпълнители. Ще участват и много възпитаници на Националните училища по изкуствата в Русе и Плевен, затова и в голямата възрастова група изпълнителите са разделени на любители и професионалисти.

Конкурсът започва на 1 юли, а досега са подадени 77 заявки от индивидуални изпълнители и 17 заявки от групи. Индивидуалната надпревара ще е в три възрастови групи – от 5 до 9 години (най-малката записана участничка е на 4 г.), от 10 до 14 и от 15 до 19 години (третата група е разделена на професионалисти и любители).

При груповите изпълнения възрастовите категории са две – до 14 и над 14 г., като втората също е разделена на любители и ученици от специализирани училища.

Журито е в състав Красимир Кондов – композитор и диригент, главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Велев” – Плевен, Елка Недялкова – преподавател по народно пеене в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и Георги Петров – художествен ръководител на ФА „Сидер войвода” – Горна Оряховица.


Ключови думи
конкрус народно пеене Неранза НЧ "Напредък 1869" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати