Сряда, 21 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Две стогодишни бонбониери от Първия мострен панаир получи Музеят в Горна Оряховица

  22.06.2022 09:44
Две стогодишни бонбониери от Първия мострен панаир получи Музеят в Горна Оряховица

Две 100-годишни бонбониери, посрещали гостите на Първия мострен панаир в Горна Оряховица, получи като дарение Историческият музей в Горна Оряховица.

Дарът е от собственика на Solar Home Димитър Петков. Той откупи бонбониерите на благотворителен търг, организиран от „Зонта – Велико Търново”, с идеята те да намерят място в Музея.

Историята на новата музейна придобивка е свързана с един от най-дейните горнооряховски кметове от първата четвърт на XX век – Стефан Обрешков и мострения панаир, организиран по негова идея. Освен добър управленец, Обрешков бил и добър бизнесмен. Той създал прочутата на времето фабрика за сладки изделия „Орбис”. Вероятно с идеята да рекламира и собствените си продукти, през 1922 г. той организира Първия мострен панаир в Горна Оряховица, който след три години става и Международен. Това е първото голямо изложение от този род в България. За съжаление Горна Оряховица не успява да задържи дълго своя панаир и той е преместен в Пловдив.

Двете посребрени бонбониери посрещали гостите на щанда на „Орбис” на Първия панаир. Едната била за лепкавите бонбони без опаковка и затова е с капак, за да не ги кацат мухите. Другата е класическа бонбониера за сухи или опаковани бонбони.

Придобивките ще намерят място в етнографската експозиция, разказваща за градския живот в Горна Оряховица в началото на XX век. Директорът на Музея Пламен Мадемов прие дарението и разказа историята на горнооряховския панаир. Всеки един дар е ценен за нас, защото допълва историята, която ние разказваме с нашите експозиции. Благодаря на Димитър Петков и на всички дарители, които дописват историята на Горна Оряховица, сподели Мадемов.


Ключови думи
бонбониера Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати