Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Приключи изпълнението на основната дейност по проекта за създаване на Кризисен център в Горна Оряховица

  10.06.2022 15:10
Приключи изпълнението на основната дейност по проекта за създаване на Кризисен център в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица приключи изпълнението на основната дейност по проект „Създаване на Кризисен център гр. Горна Оряховица”. Резултатите бяха оповестени на среща с медиите от кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
Проектът за изграждане на Кризисен центъра е разработен от Община Горна Оряховица и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Реализирането му е в изпълнение на Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура” от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020 за гр. Горна Оряховица.
Кризисният център е обособен в една от сградите на бившето СУПЦ „Елена Грънчарова“. Старата сграда е преустроена според изискванията на проекта. Тя е двуетажна и в нея са обособени стаи за настаняване, като всяка от тях е снабдена със сервизни помещения. Има още кухня, стаи за персонала, общи помещения. Изградена е и достъпна среда за лица в неравностойно положение. Обновено е дворното пространство около сградата.
Кризисният център е с капацитет 15 души. В него те ще бъдат отделени от средата, в която са насилвани, ще получат подслон и подходяща помощ – психологическа, социална и медицинска. Престоят им в центъра ще бъде до 6 месеца.
Реализирането на проекта е в изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020 за гр. Горна Оряховица. Стойността му е 1 565 824 лв. От тях 1 323 473 лв. са безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 233 554 лв. е съфинансирането от националния бюджет, а 8 797 лв. - от Община Горна Оряховица.
От 1 юли ще започне да се предоставя социалната услуга Кризисен център, а в момента тече подбор на персонал.


Ключови думи
Кризисен център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати