Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура Лясковец

Танцьори и певци от община Лясковец спечелиха награди от фестивал в Арбанаси

  07.06.2022 10:12
Танцьори и певци от община Лясковец спечелиха награди от фестивал в Арбанаси

Танцьори и певци от Лясковска община се включиха в единадесетото издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“, който се проведе в два дни и се организира от местното читалище, Кметство Арбанаси и от Община Велико Търново.

Проф. д-р Мария Иванова - етнолог от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, беше председател на журито, а членове бяха Светла Караджова - диригент на квартет ,,Славей” и вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“, Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – фолклорна певица, част от квартет ,,Славей” и доц. Митко Димитров от катедра „Музика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лясковските малки и по-големи танцьори от танцов състав „Лудо младо“ представиха успешно читалище „Напредък-1870“ и община Лясковец и отново завоюваха награди от фестивала. Възпитаниците на Павлина Кълчишкова от всички възрастови групи се включиха в надпреварата с танци и обичай. Те представиха на сцена „Буенек“, „На Хорището“, „Детско веселие“ и Добруджански танц, в който се описва жътва.

В категория „Танцово изкуство“ лясковските момичета и момчета грабнаха трета награда – диплом, плакет и парична премия в групата на децата. Младежите пък за жътварския обичай си спечелиха от почетното жури овации и втора награда за представянето на автентичен фолклор.

В раздел „Певческо изкуство“ името на община Лясковец във фестивала прославят малките певици от Драгижево. С трета награда за изпълнения в обработен фолклор и също парична премия, плакет и диплом се сдоби за колективното си изпълнение драгижевската детска фолклорна група „Китчица“, ръководена от Йорданка Димитрова. Там с отлично представяне са и две млади певици от село Драгижево. Деут Мелиса Ахмедова и Ванеса Генова при читалище „Развитие-1894“, село Драгижево си спечели трета награда в групата изпълнители на народна музика при 13-18-годишните.


Ключови думи
Насред мегдана в Арбанаси
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати