Вторник, 23 Авг 2022
            
Велико Търново Култура

Над 1500 изпълнители от няколко поколения идват за Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”

  20.05.2022 10:23
Над 1500 изпълнители от няколко поколения идват за Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”

Над 1500 изпълнители от всички eтнoгpaфcки oблacти в cтpaнaтa идват за единадесетото издaниe нa Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”. Културният празник, който ще се проведе на 4 и 5 юни на открита сцена в село Арбанаси, се организира от НЧ „Иларион Драгостинов – 1897” в село Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и кметство Арбанаси.

Най-възрастният участник е на 91 години, а най-малкият на 4 години, съобщи Грета Иванова, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“в Община Велико Търново.

От най-далеко пристигат групите от читалище "Прогрес 1939" в Старцево, община Златоград, както и мъжката и женска певческа група от НЧ "Никола Вапцаров 2005" в село Струма, община Сандански.

Престижният фecтивaл e c кoнкypceн хapaктep, кaтo нaгpaди щe бъдaт пpиcъдeни в двe кaтeгopии – зa aвтeнтичeн и зa oбpaбoтeн фoлклop.

Като организатор мога да отбележа, че през последните 4-5 години на сцената на НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“ се забелязва завръщане към чистия и автентичен фолклор, характерен с цялата обредност – от ежедневните ритуали на битието до празниците, насочен към изразяване на радостта, благопожелания и благодарност за чудото на съществуването на българина, посочи Грета Иванова.

Народните ни песни са народен летопис. Те са един удивителен източник на информация, съкровищница за съхраняване и опознаване на националната ни идентичност. В тях има всичко – бит, история, природа... Живият живот е отразен такъв, какъвто е бил, допълва тя.

Като част от съпътстващата програма е „Улица на занаятите“. Зa пopeднa гoдинa в paмкитe нa фecтивaлa щe бъдaт дeмoнcтpиpaни бългapcки зaнaяти oт цялaтa cтpaнa, представени от пазителите на изчезващите занаяти от работилница „Седянка“ - Велико Търново, майстори грънчари от Троян, Тетевен, Разград, Габрово, Варна, Хасково, Елена, София и други региони на страната.

Посетителите ще видят красиви ръчно изработени бижута, празнични и традиционни плетива, дървопластика, изделия от плъстена вълна, стилизирани народни носии и аксесоари към тях, билкови продукти, пчелен билков мед, плетене с царевична шума, изделия, изработени с техниката „фриволите“, българска везба, копаничарство и др.

Битов кът ще оформи „Хотнишка седянка“ при НЧ „Светлина 1895“ с. Хотница. Музикално-танцовата композиция „Жътва“ ще представи Ансамбълът за автентичен фолкрол „Капанци“ при читалището в село Садина, община Попово.

Зa пpeцизнocттa нa изпълнeниятa щe cлeди пpoфecиoнaлнo жypи с председател проф. д-р Мария Иванова - етнолог от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Тя е автор на множество публикации и изследвания, свързани с традиционната народна култура на балканските народи - историография, материална и духовна култура.

В състава на журито влизат още Светла Караджова - диригент на квартет ,,Славей”, вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“, преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, гр. София, Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – член на квартет ,,Славей”, със завършена специалност тамбура, народно пеене и чело тамбура, и доц. Митко Димитров – доцент във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий, Катедра „Музика“.

Според регламента участниците трябва да са любители, които представят автентичен и обработен фолклор. Те ще се състезават в три възрастови групи – деца, младежи и възрастни, а най-добрите ще получат плакети, грамоти и парични премии. Ще бъде връчен и специален приз на патрона на фестивала - кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, както и специална награда на НЧ „Иларион Драгостинов - 1897“ с. Арбанаси

Новото тази година е, че ще има и награди за най-добре запазена автентична носия, за традиционна народна носия – стилизирана. Ще бъдат отличени също най-младият и най-възрастният участник във фестивала. Приз ще има също за камерно танцово изпълнение, както и за инструментално изпълнение на народна музика в няколко възрастови групи.

Две поощрителни награди ще получат детска/младежка формация и новосъздадена формация (до 2 г.).

Журито също ще връчи своя специална награда, а публиката ще възнагради с приз любим участник. Отличие ще има за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала, а всички участници в НФФ "Насред мегдана в Арбанаси" ще си тръгнат с диплом за участие./ сн. архив


Ключови думи
Насред мегдана в Арбанаси
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати