Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Петя Кирилова от Долна Оряховица и Антонио Перез от Малага представиха своята програма за превенция на деменцията пред пенсионерски клубове в Горна Оряховица и Велико Търново

  02.06.2022 16:03
Петя Кирилова от Долна Оряховица и Антонио Перез от Малага представиха своята програма за превенция на деменцията пред пенсионерски клубове в Горна Оряховица и Велико Търново

Петя Кирилова и Антонио Перез, които реализират в България уникален метод за превенция срещу деменции, представиха своя проект в Горна Оряховица и Велико Търново. Двамата са създатели на Фондация „Невроезикова превенция срещу деменции” и програмата „Невроезиков прогрес”, kоято са адаптирали за български потребители. Тя е интерактивна, динамична и с иновативни методи, които помагат за поддържане активни когнитивните нервни клетки на мозъка, подобрява концентрацията, паметта, слуха и активира мисленето. Докато се забавляват, хората придобиват знания по испански език. Чрез различни когнитивни упражнения, запознаване с испанската кухня, музика, подобряват физическите си умения, равновесие, концентрация и култура.

Петя, която е от Долна Оряховица, и Антонио, който е от Малага, Испания вече работят по своята програма в Бургас със съдействието на Бургаска община. Тестовете, направени преди и няколко месеца след началото на проекта, били толкова обнадеждаващи, че те опитват да разширят своя периметър на действие и презентират метода си в други общини. Петя много държи да приобщи своя роден край и затова първите представяния са именно в Горна Оряховица и Велико Търново. След няколко дни са в Пловдив, откъдето вече има заявен интерес към програмата.

Методът на Петя и Антонио всъщност не е измислен от тях, а се използва от години в западния свят. Те са първите, които го адаптират към българските условия. В основата на програмата са дейности, които да стимулират човешкия мозък да работи и да открива нови познания дори и в годините, които наричаме трета възраст.

Деменцията е социален бич, по-страшен от пандемията, която ни затвори за две години. Всяка втора минута един човек в света е диагностициран с деменция. Страданието на болния е още по-тежко за хората, които са свързани с него и които трябва да полагат амбулаторни грижи в домашни условия. Затова всяка възможност за отдалечаване на деменцията трябва да се използва. Създателите на програмата са стигнали по трудния начин до този извод, грижейки се за майката на Антонио, докато живеели в Испания. Тогава те потърсили повече знания и се обучавали в Университета в Малага. Впоследствие надградили наученото със своя програма, която вече реализират в България.

Наученото в Испания ни помогна много. Япония и Испания са страните с най-висока продължителност на живота. Учените го обясняват с три основни фактора – активен начин на живот, превенция срещу заболяванията и здравословно хранене. Върху тези фундаменти стъпва и нашата програма. Ние искаме да накараме хората, с които работим, да се движат, да се хранят правилно, да се радват на живота, да учат нови неща и независимо че са в напреднала възраст, да поддържат мозъка си млад чрез изучаване на чужд език, разказва Петя.

Програмата им е един микс от всички тези неща, но поднесени по интересен и забавен начин. Тя е насочена към хората над 50-те и Петя и Антонио работят с пенсионерски клубове в община Бургас вече близо година. В екипа са още лекари, рехабилитатор, психолог, йога инструктор. В центъра на програмата е изучаването на испански език, но не толкова, за да се научи езика, колкото да се стимулира мозъка. Ученето на чужд език в зряла възраст е най-доброто оръжие срещу деменцията и въобще срещу старческите изменения в мозъка. Ние предлагаме испански, защото го знаем добре, а и кой по-добре може да те научи на него, освен един испанец. А и се смята, че структурата на испанския език е близка до българския, както се пише, така се чете и като цяло се усвоява ефикасно и бързо. Важното е мозъкът да бъде затруднен и предизвикан да работи, обясняват Петя и Антонио. От 4 до 9 години се забавят признаците на деменция при хора, които учат нов език в зряла възраст, казват изследванията.

Върху предизвикателствата на новите неща като цяло е изградена тяхната програма. Всички влизаме в рутина и животът ни става едно постоянно повторение. Нормално е с възрастта да започнем да забравяме, да започнем да повтаряме едно и също, да губим ориентация. Това до голяма степен идва от рутината, при която мозъкът бездейства. Начинът за пробуждане и активиране на мозъка е като му поднесем нещо ново – тогава той започва да работи и изгражда нови невронни вериги. Не е само с ученето на чужд език. Петя и Антонио предлагат различни упражнения, които са съвсем прости на вид, но стимулират когнитивните функции на мозъка, внимание, ориентация, памет, гнозис, изпълнителни функции, практика, език, социално познание и визуално-пространствени умения. Цялата програма е изградена така, че да е приятна и забавна. Затова има йога, музикотерапия, арт терапия и още възможности, с които хората да учат, но забавлявайки се.

Така открили една малко неочаквана полза от програмата – в пенсионерските клубове започнали да идват сравнително млади хора. Младите пенсионери избягват клубовете, защото си мислят, че няма какво да правят там. Представите на всички са, че на тия места се пеят само народни и стари градски песни и цялото внимание е насочено към миналото. Хората, които вече са в пенсионна възраст, но са отворени към новото в света, избягват клубовете. Заниманията на Петя и Антонио обаче привлекли около 80 млади пенсионери, което радва и ръководителите на самите клубове.

Фондация „Невроезикова превенция срещу деменции“ иска да привлече вниманието както на семейства, частни лица, така и на институциите, които работят с възрастните хора. Да не забравяме, че има част от населението, която е по-изложена на опасността от този мълчалив проблем. При мъжете има по-голям риск от изолация и самота отколкото при жените, което трябва да бъде решено с политики за социално включване за тази група. При възрастните хора с по-ниско социално-образователно ниво, които имат по-слаби семейни връзки, също има по-голям риск от проява на симптоми на самота и бързо навлизане на депресии и след тях деменции. Трябва да насърчаваме културните дейности и общуването във всички социални групи, защото самотата е основен причинител на депресия във възрастта над 50 години. Депресията пък спомага по-лесно да се отключи деменцията. Така че общуването е много важно и една от задачите на програмата е да се улеснят контактите между възрастните хора, обясняват Петя и Антонио.

Затова направили, първо виртуални, а после и на живо връзки между възрастни хора в областта на Малага и пенсионерските клубове в Бургас. Тази пролет български пенсионери гостували в Андалусия и се срещнали с представители на испански асоциации на възрастните хора в Малага, Гранада, Марбея, Периана и Кордоба. Имали срещи и с местните власти и вече се работи по идеята Бургас и Малага да се побратимят, както и Созопол и Периана.

Представяли ли сте си някога каква ще бъде старостта ви? Толкова сме фокусирани върху настоящето, че си мислим, че животът винаги ще бъде такъв, но нищо не е по-далеч от истината. Старостта е много важен етап от живота на всеки човек. Трябва да се грижим за отношенията си с нашите по-възрастни близки, да насърчаваме тяхната интеграция и участие в обществото. Нека не пренебрегваме човешкия контакт и да се опитаме да ги направим част от нашето ежедневие. Да ги попитаме за техния ден, да им разкажем за нашите проблеми, да споделим радостите си. Ще им помогне много да укрепят мрежите си от взаимоотношения. Самотата на нашите възрастни може да бъде по-лека и по-малко болезнена, споделя Петя.

За всичко това и за още подробности по програмата за превенция срещу деменциите, а и въобще за организацията на живота в пенсионерските клубове, разговаряха Петя и Антонио със своите домакини в Горна Оряховица и Велико Търново. В областния град те представиха програмата си пред представители на 34 клуба от общината с посредничеството на Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности” към Община Велико Търново.

В Горна Оряховица срещата с пенсионерските клубове организира зам. кметът Григор Минков. Предстои ръководителите на пенсионерските клубове да представят програмата пред своите членове и, ако има интерес от страна на пенсионерите към проекта за превенция срещу деменции, ще се търсят начини за съвместна работа с помощта на Общините.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
деменция Петя Кирилова Антонио Перез
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати