Събота, 25 Юни 2022
            
Горна Оряховица Други

Петя Кирилова и Антонио Перез представят своята програма за превенция на деменции в Горнооряховско

  26.03.2022 12:34
Петя Кирилова и Антонио Перез представят своята програма за превенция на деменции в Горнооряховско

Фондация „Невроезикова превенция срещу деменции”, представя Програма „АКТИВНА ЗЛАТНА БЪЛГАРИЯ”, която помага за поддържане активни когнитивните нервни клетки на мозъка, по-добра концентрация, подобрява паметта, слуха и активира мисленето. Програмата е насочена към хората над 50 години, като се грижи за тяхното физическо и психическо здраве. Целта е хората да бъдат активни, да се забавляват и придобиват нови знания чрез различни когнитивни упражнения, запознаване с музикотерапия, йога танци и др. Зад всичко това стои научният факт, че мозъкът трябва да се тренира и да работи до края на живота ни, ако искаме да забавим настъпването на упадък и деменции.

Създатели на Фондацията са българката Петя Кирилова и испанецът Антонио Перез. Двамата вече активно работят с възрастни хора в Бургаско, но искат да представят своята Програма в цяла България. Петя, която е от Долна Оряховица, особено държи началото да бъде поставено в родния й край.

Идеята е тази пролет и лято да се направят различни срещи между членове на Фондация „Невроезикова превенция срещу деменции” от Бургаския край с различни пенсионерски клубове в България, а първото пътуване през април да бъде до Горнооряховско.

Боря се моят регион да не бъде изоставен в нашите действия. Миналата година например поканихме кмета на моя град Долна Оряховица Йордан Байчев на посещение в провинция Малага, Испания и организирахме срещи с различни кметове в региона. В срещата, която подготвяме сега, търсим благополучието на хората над 50 г. и хората от златната възраст. В тези срещи планираме да демонстрираме ползите от нашата превантивна терапия, като първият терапевтичен ефект ще дойде от социалния контакт между възрастните хора. С нас ще бъде един от нашите сътрудници - учител по йога с много добра репутация в Бургас. Ние с Антонио ще демонстрираме терапевтични упражнения, научени в Малага, и одобрени от невролози и рехабилитатори от Бургас, които работят с нас и подкрепят нашата терапевтична програма. Голямата ни цел е да се разбере колко е важна превенцията срещу деменциите, обяснява Петя Кирилова, която обяснява принципите на програмата:

За какво използваме когнитивните функции?

Най-важните когнитивни функции са внимание, ориентация, памет, гнозис, изпълнителни функции, практика, език (като новост е с испански), социално познание и визуално-пространствени умения. Терапевтичната програма на Фондацията е свързана със всички тези мозъчни функции, чрез изпълнения на когнитивни упражнения, които активират всяка от тези функции - много важни за човешкия мозък.

По-високите мозъчни функции като разсъждение, памет или внимание са от съществено значение за пълноценен и независим живот. През целия ден ние използваме своите познавателни функции непрекъснато. Нашият мозък използва различни познавателни способности за приготвяне на храна, шофиране, провеждане на срещи, изучаване на чужд език, активирайки различни части на полукълбата на мозъка в по-голяма или по-малка степен.

Защо когнитивните функции са важни?

• Всички дейности, които извършваме, изискват използването на нашите мозъчни функции, което предполага милиони невронни връзки, разпределени в мозъчните дялове и активиране на различни области на мозъка, за да се справят адекватно с околната среда и да обработват информацията, която получаваме по различни канали.

Как използваме когнитивните функции?

• Обработката на информация в човешкия ум се осъществява чрез когнитивната система. Човекът има активна роля в процесите на приемане, подбор, трансформация, разработване, възстановяване и трансформиране на информацията, която достига до мозъка.

• Обработката на тази информация се състои от взаимосвързани когнитивни елементи, които работят заедно за извършване на най-сложните умствени операции. По този начин една познавателна функция може да се присъедини или допълни с други, образувайки превъзходна единица, познавателен процес, в който е възможно да се намеси, като работи върху най -основните си единици (когнитивни функции) или върху по-сложните си процеси (мислене и умения).

Учейки непрекъснато и добавяйки нови знания през целия живот, активираме мозъчната си дейност и помагаме на мозъка си да съхрани своите способности до края на живота ни. Най-кратко това са принципите на Програмата, която ще представят Петя и Антонио в Горна Оряховица.


Ключови думи
Петя Кирилова Антонио Перез деменции
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати