Петък, 22 Юли 2022
            
Горна Оряховица Общество

ОУ „Иван Вазов“ празнува

  20.04.2022 18:59
ОУ „Иван Вазов“ празнува

Днес ОУ „Иван Вазов“ тържествено отбеляза 150 години от създаването на училището и 65 години от самостоятелното му съществуване като Основно училище „Иван Вазов“. През всичките тези години училището е сред най-уважаваните и авторитетни училища в област Велико Търново. Създадено като девическо училище в далечната 1872 година, то просъществува като квартално училище, като професионално-стопанско училище и като средна професионална девическа гимназия до 1957 година, когато се обособява  самостоятелно като Първо основно училище „Иван Вазов“.

Много са успехите на учениците от ОУ „Иван Вазов“ в областта на науката. Отлични са резултатите от националните външни оценявания след 4 и след 7 клас. Всяка година училището  се нареждат в топ 5 на училищата от областта и на първо място в община Горна Оряховица. Призови места заемат участниците в  олимпиади, състезания и конкурси. Високи са постиженията  на възпитаниците на училището и в областта на изкуствата и спорта.

Кое прави успешно едно училище? Неговите учители, ученици и разбира се, техните родители. Родителите на Основно училище „Иван Вазов“ са разбиращи, подкрепящи и вдъхновяващи. Подкрепиха ни и в този празничен ден, като заедно със своите деца рецитираха и  свириха на музикални инструменти. Бяха заедно с нас и на християнския празник Лазаровден, когато взеха активно участие в спортния декатлон. В десет забавни игри деца и родители заедно се бориха за победата. Веселието и смехът на всички за пореден път показаха, че ОУ „Иван Вазов“ е училище на науката, но и  на радостта.

Тържеството по случай празника на ОУ „Иван Вазов“ бе  открито от директора на училището г-н Иван Момъков , а специален гост бе заместник областният управител г-н Огнян Стоянов, който поздрави присъстващите с юбилея на училището. Незабравим момент за всички бяха музикалните изпълнения на  „Джуниър бенд“ от  Средно училище „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново.

Празникът продължи с разнообразни събития по класове. Петите класове проведоха „Празник на знанието“, шести клас се състезаваха в играта „Стани богат“, а седмите класове се съревноваваха за приза „Отличник на седми клас“. Учениците от началните класове пяха, рисуваха,  рецитираха, появиха актьорските си умения в различни драматизации.

Оспорвано се бориха учениците и в традиционното  математическо състезание  „Математик на годината“ и заслужено ще бъдат наградени за постигнатите резултати на специална церемония.

За втора година в празничната седмица се проведе Национална ученическа конференция, в която взеха участие 11 училища, носещи името на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Темата тази година е „Българската история в творчеството на  Вазов“. Форумът се осъществи в платформата Майкрософт  Тиймс. За първи път в рамките на конференцията се проведе национално състезание по английски език „Горд българин“, в което взеха участие  над 400 деца от участващите във форума училища.

 За пореден път в тази тържествена за ОУ „Иван Вазов“ седмица ученици, учители, родители и гости почетоха Патриарха на българската литература и патрон на училището – Иван Вазов. Той ще остане в съзнанието на всички като пример и като вечна мярка за достойно национално поведение. В написаното от Вазов  откриваме българските си корени, той е паметта за България, която трябва да пазим дълбоко в сърцата си.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати