Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Цял месец празник започва за ОУ „Иван Вазов”, първо се изявиха художниците

  29.03.2022 20:43
Цял месец празник започва за ОУ „Иван Вазов”, първо се изявиха художниците

С откриване на традиционната изложба на художниците започна маратонът от празнични прояви в ОУ „Иван Вазов”. Тази година най-голямото основно училище в община Горна Оряховица отбелязва 65 години от създаването си, но почита и 150 години от девическото училище, което било открито през 1872 г. на същото място, където днес се издига Първо основно. После тук има Стопанско училище, а най-накрая се появява и днешното Основно училище „Иван Вазов”, но при всичките промени на това място в центъра на Горна Оряховица от век и половина се е развивала учебна дейност. Днешните наследници на онези светли умове, които са събрали девойчетата от махалата в училищната стая, за да им дадат образование, могат да се похвалят, че имат най-добрите резултати сред основните училища в общината. Признанието идва от външното оценяване след 4 и 7 клас и задължава летвата да се вдига все повече.

За училището предстои празничен месец, а първата проява беше откриването на художествена изложба, събрала сътвореното през годината в часовете по изобразително изкуство. Близо 600 са само рисунките, а отделно са проектите, макетите и таблата, изработени от малките художници. Нещата са правени през цялата година и не са свързани с празника. Беше трудно да отсея какво да включа в тази изложба, призна учителят по изобразително изкуство Тодор Енев, който накрая връчи и грамоти на най-добрите си ученици.

Преди официалното откриване на изложбата обаче сцената беше за други изкуства. Тон дадоха мажоретките от клуб „Българче”, които събраха минувачите пред Галерията. Кристияна Байчева от 2 „а” клас откри церемонията с „Аз съм българче” на патрона Иван Вазов. Ивайла Николова от 2 „б” накара всички да отмерват ритъма, пляскайки на „Детелини”, а първокласничката Белослава Божанкова включи и балетното изкуство в първия празничен ден на своето училище.

Тази изложба има поне 20-годишна история и след кратко прекъсване заради пандемията отново събира в Галерия „Недялко Каранешев” млади художници, родители и приятели на изкуството. Ще остане до 15 април и определено заслужава да се види. Беше ми изключително приятно да работя по тази изложба. Прекрасни сте, деца, обърна се към своите гости уредникът на Галерията Деница Александрова, която получи и специални благодарности от ръководството на училището. Благодарности имаше още доста, измислени от самите деца по заръка на директора Иван Момъков, който откри изложбата. Първите благодарности децата решиха, че са за тях самите, защото са се потрудили добре. След това благодариха на учителите в училището, на учителите в школите, в които работят, на родителите, без които нищо не се получава. В крайна сметка хлапетата получиха и урок за празничната култура на българина – няма празник без почерпка, така че след уважението към изкуството имаше и малки сладки удоволствия за малките творци.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" празник на училището Горна Оряховица Иван Момъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати