Четвъртък, 21 Юли 2022
            
Велико Търново Други

Строеви хватки и движения с оръжие показаха курсантите от Представителния блок на НВУ„Васил Левски“ пред повече от 1200 ученици във Видин

  20.04.2022 14:14
Строеви хватки и движения с оръжие показаха курсантите от Представителния блок на НВУ„Васил Левски“ пред повече от 1200 ученици във Видин

Строеви хватки и движения с оръжие показаха курсантите от Представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски“ пред повече от 1200 ученици във Видин. Така Военният университет се включи в кампанията „Бъди войник“, организирана от Централното военно окръжие чрез структурата си във Видин и Общината със съдействието на Регионалното управление на образованието.

В събитието, което премина под надслова „Видин и Българската армия в бъдещето“, участваха и курсанти, които направиха демонстрация как се разглобява и сглобява автомат „Калашников“ и обясниха на тийнейджърите реда за кандидатстване във Военния университет и режима, при който курсантите се обучават и живеят.

Преди да направят атрактивната си демонстрация със старата карабина „Манлихер“, която е била на въоръжение през Първата и Втората световна войни, курсантите преминаха под строй по главните улици на Видин и предизвикаха фурор сред обществеността в града.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и всички официални гости са поздравили курсантите след представянето им. Неотлъчно до тях са били и началникът на Военното окръжие във Видин майор Дамян Кушев и неговият заместник майор Цветанов - и двамата възпитаници на Националния военен университет. Заедно с курсантите, във Видин бяха и командирът на Курсантския батальон подп. Станислав Петров и цивилен служител Евгени Пенчев, който е запознал курсантите с историята на крепостта „Баба Вида“, както и с тази на крепостта в Белоградчик, където бъдещите офицери са спирали по време на пътуването.

Снимки: НВУ/ Курсант старши сержант Иван Стефанов


Ключови думи
НВУ Видин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати