Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Етнологът Теменуга Йорданова: Да се усмихнем на 1 април

  01.04.2022 11:23
Етнологът Теменуга Йорданова: Да се усмихнем на 1 април

От стари времена народът ни се шегува за здраве. Народната оценка за месец април е, че той е „лъжовен”, тъй като през него тревата и рано цъфналите овошки могат да бъдат "излъгани" - да бъдат попарени и измразени от неочакваното застудяване през месеца. Затова на отделни места в страната го наричат "лъжетрев". Първи април се приема като ден на шегата и безобидната лъжа по цял свят.

Още древните индуси са се шегували през април, като лъжемесечното веселие и лъжи е ограничено в рамките на 24 часа през 1466 година от Бургундския херцог Филип /1396 - 1467/ и неговия шут. В сред­новековна Германия на 1 април се организирали спектакли, на които чрез лъжи и измислици се казвали неугодни за властниците истини. В Лондон през 1860 г. стотици хора получили официални покани да се явят на тържество в замъка, но като отишли, вратите на били затворени пред очите им и те останали излъгани.

В България още през 1880 г. Константин Иречек наблюдава обичая да се лъже на 1 април и отбеляза този ден като Ден на шегата и хумора. До края на тридесетте години на ХХ век в Горна Оряховица на 1 април хората се поздравяват с "Честит Първи май” и "Май-май - главата ти за­май!“ - с явното желание да си направят шега с някой разсеян и с очак­ването да дойде по-скоро месец май - месецът на цветята и топлината. На този ден по селата се провеждат надлъгвания и разказват най-интересни шеговити случки като продължение на приказките за на­ционалните шегаджии Хитър Петър и Настрадин Ходжа.

В днешно време денят става начало на седмица на хумора и шегата в международен мащаб, като в Габрово се урежда ежегоден фестивал и международни изложби на изобразителното изкуство - фотографии, пластика и поезия на тема "Светът е оцелял, защото се е смял". Вариант на това в национален мащаб са Шопските празници в Елинпелинско. Една седмица от месец април е посветена на детската книга и поезията за деца.

Разлиствайки старите вестници, попаднах на вестник, посветен на българските зевзеци, с наименование „Кво да е“ и брой „Кой да е“. В него през 1918 година са публикувани афоризми с политически и хумористичен характер, пример за такъв е обръщението към народа „Приличието изисква хората да лъжат!“. Това е още едно доказателство, че денят се чества от стари времена.

Днес, на 1 април всеки се стреми да излъже, допринасяйки за пролетно и шеговито настроение. Така, както се събужда природата за нов живот, народът цветно и с хитрост подхожда към приятели и близки.

Оставете грижите, смейте се, но не само на 1 април, защото, както са казали старите българи, смехът е здраве!

Изготвил: Теменуга Йорданова, историк-етнолог, уредник при ИМГО


Ключови думи
Теменуга Йорданова 1 април
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати