Четвъртък, 30 Юни 2022
            
Други

Отменят извънредната епидемична обстановка - кои мерки отпадат и кои остават

  30.03.2022 15:02
Отменят извънредната епидемична обстановка - кои мерки отпадат и кои остават

Крачка към живота, който помним отпреди 13 март 2020 г., ще направи страната ни на 1 април. От тази дата се отменя извънредната обстановка, а с това и противоепидемични мерки, въведени заради COVID-19.

Кои мерки отпадат и кои остават обявиха на брифинг здравният министър проф. Асена Сербезова и екипът й.

Считано от 1 април, отпада задължителното носене на предпазна маска на закрити обществени места. Маските обаче остават силно препоръчителни например в градския транспор, в лечебни заведения, за рисковите групи, при струпване на много хора на открито.

Силно препоръчителни остават и използването на дезинфектанти и спазването на физическа дистанция. Изследвания показват, че разстояние от 1,5 метра намалява 5 пъти опасността от заразяване.

Също от 1 април отпада изискването за брой хора на закрито. Висшите училища се връщат към нормален учебен процес, разрешават се свижданията, отпада изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала. 

Граничният здравен контрол остава все така затегнат – за влизане в страната ще се изисква сертификат, няма да има обаче делене на страните на зони според степента на разпространение на заразата.

До 3 месеца след края на извънредната обстановка остава възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински дейности средства за работа при неблагорпиятни условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

Ваксинационната кампания продължава.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведениял и така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

По думите на проф. Сербезова, COVID-19 ще остане известно време с нас и трябва да се научим да живеем с него и да лекуваме, дори извън извънредна епидемична обстановка.

Евентуално връщане на мерки ще се основава само на епидемиологични критерии. След отпадане на мерките, ще продължи мониторинг в продължение на месец, за да се види въздействието на промените.

 


Ключови думи
мерки коронавирус Асена Сербезова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати