Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

„Захарни заводи“ сигнализира за нелоялна търговска практика

  21.03.2022 12:15
„Захарни заводи“ сигнализира за нелоялна търговска практика

Открита е захар на пазара, носеща името на една от най-известните и купувани марки бяла кристална захар на българския пазар - „Сладея“. „Сладея-40“ се пакетира от плевенска фирма, регистрирана със същото име. За да защити правата си, „Захарни заводи“ -  компанията, реален собственик на марката „Сладея“, сезира компетентните органи, информират от там.

Съдът издаде обезпечителна заповед за изземване на стоката с неправомерно поставена върху нея марка и преустановяване ползването й. Извършено е изземане на 3,5 тона захар със съдействието на частен съдебен изпълнител, като тя ще бъде съхранявана в „Захарни заводи“ до разрешаване на спора.

„Захарни заводи“ АД е собственик на марката „Сладея“, регистрирана в Патентно ведомство на Република България. Използването на марката „Сладея“ в каквито и да е вариации от други лица е нелоялна търговска практика и тежко нарушение на ред закони: Закон за марките и географските означения, Наказателния кодекс на Република България, Търговския закон и  Закон за защита на конкуренцията, където имитацията е определена като нелоялна търговска практика, която заблуждава и отклонява потребителите при купуването на търсения продукт.

„Зад всеки пакет захар „Сладея“ стоят усърдна работа, постоянство, опит и гаранция за качество. Развиваме, инвестираме и държим на марките си, затова ги защитаваме, както на пазара, така и с всички инструменти на закона,“ заяви Валентина Ралева, изпълнителен директор на „Захарни заводи“ АД

Бялата кристална захар е основен продукт, който се използва всекидневно в домакинството. „Захарни заводи“ е най-старият и единствен работещ производител на бяла кристална захар в България. Компанията произвежда захар от 1912 г., като от 2007 г. е патентована марката захар  „Сладея“. Днес заводът за производство на захар на компанията е реконструиран с внедрена система за автоматично управление на технологичния процес и годишен капацитет за производство на бяла кристална захар 250 000 МТ.

„Сладея“ е утвърдена и предпочитана българска марка захар, която по данни на проучване на Pragmatica от 2021 г. е позната на 97% от потребителите, които купуват захар, а 82% от тях някога са купували марката.  

“Захарни заводи“ призовава потребителите да бъдат внимателни в избора си и да търсят оригиналната опаковка на захар „Сладея“ с логото на „Захарни заводи“ на нея.


Ключови думи
Захарни заводи Сладея
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати