Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Токови удари са причината за изпускане на пара от ТЕЦ-а на „Захарни заводи”, от там идват и странните звуци, събудили Горна Оряховица

  09.07.2021 10:12
Токови удари са причината за изпускане на пара от ТЕЦ-а на „Захарни заводи”, от там идват и странните звуци, събудили Горна Оряховица

За втори път в рамките на две седмици горнооряховчани се будят от странни и продължителни звуци и бучене. Първият път беше рано сутринта на 26 юни в голямата буря, а тази нощ отново се повтори същият шум, този път още по-рано към 3 чака през нощта.

Причината и двата пъти е изпускане на пара от ТЕЦ-а на „Захарни заводи”. А до това се стига заради токови удари и спиране на ел. захранването. В момента „Захарни заводи” са в активна кампания, непланираното спиране на производствата заради липса на ток, води до невъзможност да се поеме произведената в ТЕЦ-а пара и за да не се стига до инциденти, парата трябва да се изпуска в атмосферата. Това причинява странното и неприятно бучене.

Защо са тези чести токови удари обаче е друг въпрос. На безбройните запитвания до електроразпределителното дружество то обяснява проблемите единствено с природата. На 26 юни имаше буря и тогава донякъде спирането на тока беше обяснимо. Какво природно бедствие имаше тази нощ не е ясно. Но е факт, че първият токов удар е бил в 2:41 часа, а след това е имало още три. „Захарни заводи” е информирало за инцидентното изпускане на пара РИОСВ. Написано е и поредното писмо до „Енерго Про”, от отговора вероятно ще се разбере какво изпитание е поднесла природата тази нощ, което е било разбрано само от енергетиците.


Ключови думи
Захарни заводи ТЕЦ звуци изпускане на пара
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати