Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Хореографът Петър Петров и маратонецът Владимир Пановски са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново"

  17.03.2022 14:53
Хореографът Петър Петров и маратонецът Владимир Пановски са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново\

Хореографът на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче“ Петър Петров и атлетът маратонец Владимир Пановски са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново“. Решението е взето след заседание на специализираната комисия, създадена по смисъла на Наредбата за символите и наградите на община Велико Търново, съобщи Нейко Генчев, заместник-кмет по хуманитарните дейности в община Велико Търново и председател на специализираната деветчленна комисия.

Първоначално са постъпили три предложения. Петър Петров е предложен от Културно-просветно сдружение „Клуб Велико Търново“, Владимир Пановски от Инициативен комитет, а Иван Тодоров - автор на книгата „Търновски истории“, е номиниран от общественици.

Председателят на комисията запозна членовете с трите номинации, мотивите за тяхното издигане и статута на наградата. Чрез трайно гласуване и в пълно единодушие комисията определи двете финални номинации. За своята 40-годишна практика като хореограф на ДЮФА „Българче“ Петър Петров е работил с над 1500 деца и млади танцьори, които са се превърнали в едни от най-достойните и креативни граждани в обществото, а съставът участва в над 2000 конкурси и фестивали в страната и 50 държави по света. Репертоарът е изключително богат и включва танцови етюди от всички фолклорни области в България, се посочва в мотивите на сдружението.

Освен като значим атлет, състезател, дългогодишен маратонец и основател на СК“Атлетик-91“, Владимир Пановски има особена заслуга за провеждането и организацията на Международния крос „Ивайло“, чието четиридесето издание ще се състои в неделя /20 март/ в парка „Света Гора“. През последните години със собствен труд и ръчни инструменти Пановски е създал т. нар. Горски стадион - между кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“, където много хора могат да тренират, да спортуват или да се разхождат.

В инициативния комитет, който го е предложил, участват бизнесменът и бивш кмет на Велико Търново /1993-1994г./ Веселин Георгиев, икономистът Йордан Грозданов, общинският съветник Иван Александров, секретарят на ТД “Трапезица- 1902“ Георги Димитров, президентът на Лайънс клуб „Велико Търново“ Румен Рачев, Калин Василев - основател на „Търново ранс“, председателят на Планинската спасителна служба във Велико Търново Боян Димов и други.

Предстои одобрените номинации да бъдат гласувани на Тържественото заседание на Общинския съвет на 22 март.


Ключови думи
Владмир Пановски Петър Петров Българче
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати