Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Мартин и Данаил Николови и как две момчета от Горна Оряховица вече няколко години са сред най-добрите в света

  12.03.2022 12:04
Мартин и Данаил Николови и как две момчета от Горна Оряховица вече няколко години са сред най-добрите в света

Данаил и Мартин Николови от Горна Оряховица защитават името на България на второ Световно първенство по спортна акробатика. Само преди няколко дни те заеха шесто място на шампионата в Баку, Азербайджан. И докато всички ги поздравяват, момчетата, особено Данаил, са някак разочаровани.

През 2019 години братята станаха четвърти на Европейското в Израел. Миналата година взеха бронзов медал във възраст 12-18 години и това беше най-доброто българско постижение на Световното в Швейцария, което се проведе с една година отлагане заради ковид кризата. Треньорите и ръководството на Федерацията се радваха, че развитието им върви много добре и на всяко състезание те са по-добри. След Световното обаче Данаил се контузи и братята не можаха да играят на Европейското в Италия. Последваха двете тежки ковид вълни, заради които залата в Горна Оряховица ту бе затваряна, ту бе отваряна и в крайна сметка националната двойка трябваше да търси къде да тренира точно преди Световното 2022.

Седмица в Ботевград, седмица в Сливен – националните селекционери се опитаха да помогнат за подготовката на Данаил и Мартин, но в крайна сметка не се получи това, което трябваше да стане. 60 дни преди първенството трябва да има интензивни тренировки, за да се влезе във върхова спортна форма за самото състезание. При нас не се получи, дори напротив – когато трябваше да сме най-много концентрирани, пътувахме, за да търсим къде да тренираме. И въпреки това смятам, че момчетата се представиха на ниво. Нямаше груби грешки, още по-малко сривове. Нашият спорт е много зависим от субективни фактори и в случая те не бяха на страната на Дани и Марти, коментира личната им треньорка в СКА „Джим денс” Йорданка Кочева.

В първите две изпълнения имахме леки грешки, но в третото бяхме много добре, смята по-малкият от братята. Мартин е по-отвореният и като че ли приема по-философски нещата. Бяхме колебливи в началото, после не можахме да наваксаме, коментира и Данаил, който явно преживява шестото място като отстъпление в сравнение с третото миналата година.

В спорт като нашия не само съдиите, но понякога и жребият за реда на изиграване имат значение, пояснява треньорката им. Не е само защото всички гимнастически федерации от бившите съветски републики и сега работят заедно чрез съдиите. Когато си от първите на квадрата, както се случи с Дани и Марти, ти правиш базата за оценка. Обичайно следващите са облагодетелствани.  При тях се получи така, че конкурентите им получиха по-снизходително отношение за по-груби грешки. Но това е част от света на гимнастиката.

Имаше пропуски в подготовката, имаше малшанс в подредбата за изпълнения, но има и друг съществен проблем, който зависи от нас, но не можем да решим. Данаил и Мартин стоят технически много добре, но има какво да се желае относно хореографията, признава личната им треньорка Йорданка Кочева. За да се работи повече в тази насока обаче клубът трябва да има хореограф, който да работи постоянно с момчетата. Сега се наема специалист, който да постави съчетанието. Има отдадени хора, като хореографката, която работила с тях в „България търси талант” и сега помогнала в лагера в Ботевград. Но истината е, че трябва някой, който да работи постоянно с тях и в тази насока. Но клубът не може да си го позволи. Въпреки всичко аз съм щастлива за тях, защото имаше градация в представянето им. Показаха много нови и по-трудни упражнения и елементи без сривове и груби грешки, във всяко излизане на квадрата бяха все по-добри и останаха шести в една конкуренция на равни по възможности двойки, коментира Йорданка Кочева.

За нас нямаше стрес от преминаването в по-горна възраст, твърди Марти. С повечето от останалите двойки, излезли на квадрата в Баку, Николови са се срещали на състезания и в по-долните възрасти. Беше силно състезание, нашите момчета представиха елементи, с които могат да се конкурират във възраст мъже, твърди треньорката им.

Въпросът от тук накъде всъщност е тежък за двамата. Следващото голямо първенство ще е чак през есента на 2023 година. В последната година имаше струпване на три големи шампионата заради мерките срещу ковид, но при нормален развой на събитията следващото Европейско е догодина септември. Ще я има ли двойката тогава?! Проблемът е, че Марти вече расте, а връхчето трябва да е малко и леко. Момчето обаче вече е осмокласник, има си приятелка и вече не иска да е малък. Така че Дани трябва да си търси нов партньор, за да продължи в спорта и при мъжете. Но пък двамата братя имат добро бъдеще в шоу бизнеса, ако решат да се заемат с това. Участието им в „България търси талант” беше впечатляващо. Енчо Керязов много ги харесва, а секретарят на Федерацията Недко Костадинов също е готов да им помогне, ако потърсят такова развитие за себе си.

Засега обаче момчетата трябва да поучат малко след почти месец отсъствие от училище. Двамата са ученици на ПГЕЕ „М. Ломоносов”. Дани е в 11 клас, а Марти в 8-ми. Учителите в Електрото много им помагат и са толерантни към пътуванията им, но все пак в края на годината ще трябва да се потрудят и над учебниците.

В същото време имат и нормалните момчешки потребности. И на Световното в Швейцария, и сега в Баку Дани стиска едно мече, чакайки оценките. Мечето е облечено в екипа на двойката и му е подарък от любимото момиче. Приятелката му също тренира акробатика, както и момичето на Марти. Малкият брат обаче е хвърлил сърцето си в Бургас. Неговото момиче за малко също да участва на Световното в Баку, но заради травма на една от състезателките видът се разпаднал.

Ден след завръщането от Баку тримата – момчетата и тяхната треньорка, бяха отново в залата, но само, за да почерпят всички момчета и момичета, които тренират акробатика с мечтата да извървят техния път. После ще има почивка и повече внимание към любимите неща извън залата, а едва след това вече ще се мисли и за спортното им бъдеще.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
акробатика Мартин и Данаил Николови Йорданка Кочева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати