Вторник, 04 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Избрана е фирма за първия етап от проекта за смяна на старите печки в Горна Оряховица

  05.03.2022 06:53
Избрана е фирма за първия етап от проекта за смяна на старите печки в Горна Оряховица

„Еко логистикА” ЕООД е избрана да изпълни първия етап от големия проект за подмяна на старите печки с нови източници на отопление в Горна Оряховица. Дружеството спечели обществената поръчка с оферта от 271 235 лева. В процедурата имаше още само един конкурент, който обаче беше отстранен заради пропуски в документацията. Обединение „Екологично отопление Горна Оряховица 2021”, което включва Кооперация „София косултинг груп” и „БТ Инженеринг” ЕООД, все още има време да обжалва в Комисията по защита на конкуренцията. Решението за обявяване на победител в процедурата е взето на 21 февруари, а срокът изтича десет дни след връчване на решението. Междувременно в КЗК е другата поръчка, свързана с проекта – за избор на специалисти, които да управляват проекта. Дори и да се забави решението на Комисията, това не е проблем за началото на самия проект, който трябва да започне още тази пролет, за да се вмести в тесните граници за реализация.

Община Горна Оряховица не бе допусната до първоначалното разпределяне на средствата по програмата за подобряване на въздуха и се наложи да си търси правата по съдебен ред. След повече от две години съдебни прения, Съдът отсъди в полза на Горна Оряховица и МОСВ бе принудено да допише Общината сред бенефициентите по програмата. Дори финансовият ресурс, който бе отпуснат, се оказа по-голям от първоначално искания.

Горна Оряховица ще разполага с над 8 милиона лева за подмяна на стари печки на твърдо гориво с модерни уреди на ток, газ или пелети. Първата част от проекта и това, което трябва да свърши „Еко ЛогистикА”, са проучвания и анализи. По задание се включва проучване на нагласите на населението, използващи дърва и въглища за отопление, във връзка с планирани мерки за подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивно устройства на твърдо гориво; Организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания за населението; Изготвяне на визия за подхода за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво; Разработване на механизъм за приоритетност на инвестициите в санирани сгради; Разработване на механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства; Обследване на място с посещения в домакинствата и изготвяне на анализи; Изготвяне на средни/пределни цени за единица продукт за различните алтернативни форми за отопление; Изготвяне на документация за обществена поръчка; Изготвяне на проектно предложение за втори етап на проекта.

Принципно същинската част от проекта – подмяната на уредите, трябва да започне в началото на следващия отоплителен сезон. Всички обаче са притеснени дали точно сега е подходящият момент. Заради скочилите неимоверно цени на газ, ток и пелети, едва ли ще има много желаещи да си изхвърлят печките на дърва и въглища. А едно от условията за участие е поне 5 години бенефициентът да не се връща на старото отопление.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
стари печки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати