Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица: 38 фирми се борят за пай от 19-те милиона по втория проект за смяна на печките

  07.04.2024 12:14
В Горна Оряховица: 38 фирми се борят за пай от 19-те милиона по втория проект за смяна на печките

Още няма договор за изпълнение на втория проект за смяна на старите печки с нови уреди, но започна люта битка за разпределение на 19-те милиона лева, за които кандидатства Общината.

Четири процедури по ЗОП вървят в момента, с които ще се определят изпълнители на различните етапи от проекта. На 1 април изтече срокът за заявяване на участие и по три от поръчките са подадени общо 56 оферти. Четвъртата – за демонтажа на старите печки, е удължена до 30 април.

Тъй като в две от процедурите участват почти едни и същи кандидати, фирмите са 38. Реално дори са и повече, тъй като има половин дузина консорциуми и ДЗЗД-та, създадени специално за горнооряховските поръчки. Те обединяват по няколко дружества.

Седем са кандидатите по поръчката за комуникационна кампания, която включва организиране на всякакви събития и създаване на рекламни материали. Фирмите, заявили участие, се борят за 233 750 лева без ДДС.

Следващата процедура е за техническа помощ, която да се окаже на Общината при организиране на всички дейности по проекта. Стойността е 718 333 лева без ДДС. За тази поръчка кандидатите са 4.

Най-голямата битка ще бъде за доставка на новите уреди, където са подадени 45 оферти за трите обособени поръчки. За доставка на пелетни камини и радиатори кандидатите са 7. Доставката на климатици искат 21 фирми и консорциуми, а за термопомпи са подадени 17 оферти. Две фирми участват и за трите поръчки, повечето се дублират за климатици и термопомпи. Стойността на поръчката е 13 981 231 лв. без ДДС.

Всички поръчки са под условие, че ще се реализират при осигуряване на финансиране.

Борбата ще е оспорвана. Сред кандидатите са най-големите играчи на българския пазар. Отпреди да се отворят офертите се започна и с жалбите. „Термкомфорт” – големият победител от процедурите за първия проект, вече е подал жалба в КЗК.

Изборът на доставчици за предишния проект беше съпроводен с много скандали, жалби до КЗК и ВАС, които разтегнаха процедурата. Най-лошото обаче е, че в резултат на всичко това, управляващият орган на програмата наложи рекордни санкции на Общината и почти четвърт от стойността на проекта може да остане за сметка на общинския бюджет. В момента се водят дела и се чака Върховният съд да се произнесе.

А новият проект, наричан „Въздух 2”, още не е гарантиран с договор между Общината и МОСВ. Принципно Горна Оряховица е сред общините, които са посочени бенефициенти и за общината са определени до 19 милиона (с ДДС), които може да получи. Тя е кандидатствала за цялата сума, но дали ще получи всичките пари, ще се разбере, след като приключи процесът по одобряване на проектите на всички общини. Предполага се, че това ще стане през май, тъй като в момента още се изискват уточняващи данни и се правят корекции по проекта.

След като има договор, избраната фирма за техническа помощ ще организира дейностите по проекта и тогава ще започне набирането на заявки от желаещите да заменят старите си печки с нови уреди.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
стари печки Въздух 2
Последни
Седмицата
Анкета