Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Възрастна жена от Варна дари стари облекла и скъта 50 лева от пенсията си, за да подкрепи Музея

  25.02.2022 15:00
Възрастна жена от Варна дари стари облекла и скъта 50 лева от пенсията си, за да подкрепи Музея

78-годишната Тодорка Бонева Радева от Варна трогна музейните работници в Горна Оряховица с мил жест на съпричастност. В началото на годината жената видяла обява, че се търсят стари вещи от бита, облекла, снимки, с които да се обогати етнографската сбирка на музейния филиал в Долна Оряховица. Тодорка от години искала да предаде на музей съхраняваните от нея спомени от миналото и се зарадвала, че може да го направи в родния си край. Корените й са от Камен и тя е последна наследничка по майчина линия на голям каменски род. Когато се омъжила, се преместила във Варна, но сърцето останало в родното място. В нейната младост Камен бил в Горнооряховска околия и тя решила, че точно Горнооряховският музей трябва да приюти семейните й спомени.

Свързала се с уредника на етнографската сбирка Петър Георгиев. Уговорили дарението и не след дълго пристигнали и нещата - бродирана риза, тъкана вълнена престилка, две покривки, битови карета, кърпички и др. С дарението дошло писмо, в което Тодорка споделя, че това са вещи, съхранявани от майка й и от баба й Тодорка Каравачева от село Камен, Горнооряховско. „Надявам се да бъда поне с малко полезна за съхраняването на нашето ценно наследство”, пише още жената.

Музейните работници обаче били изненадани от още един дар. Заедно с нещата, пазени десетилетия, получили и 50 лева, за да си помогнат на работата. Докато си подготвяла дарението, Тодорка чула за протестите на Музеите, които са изправени на ръба на оцеляване заради недостатъчното финансиране на дейността им. Жената била възмутена как така ще спрат работа местата, които съхраняват паметта за миналото ни и решила, че трябва да помогне с каквото може.

Жестът й развълнува целия екип на Исторически музей – Горна Оряховица, който подготви дарителско свидетелство и благодарност за Тодорка Радева. Трогнати сме от загрижеността на възрастната дама и разказваме тази история, за да й благодарим и за да покажем, че все пак има хора, за които нашата работа е важна, сподели директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.


Ключови думи
дарение музей Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати