Сряда, 11 Май 2022
            
Павликени Политика

Болницата в Павликени в ковид-вълната: Рекордни сметки за ток и притеснения за основни медикаменти

  08.02.2022 14:27
Болницата в Павликени в ковид-вълната: Рекордни сметки за ток и притеснения за основни медикаменти

Рекордни сметки за ток и горива са сред най-големите проблеми пред болниците в България, независимо дали са държавни или общински. Със същите трудности се сблъсква и Многопрофилната болница за активно лечение в Павликени – последната й сметка за електроенергия е цели 44 000 лева, а фактурата идва в разгара на петата ковид-вълна. 33 000 лева пък е сметката за лекарствата и консумативи.

Това стана ясно по време на работна среща между народния представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директора на общинската болница д-р Ренета Кръстева. Освен с рекордните сметки за ток, тя се сблъсква и с трудности в набавянето на основни медикаменти – кортикостероиди и разширяващи кръвоносните съдове нискомолекулярни хепарини. Доскоро са помагали парите за общински болници в отдалечени или слабонаселени райони.

„Неведнъж поставихме въпроса за нуждата от компенсации за общини, за болници, училища и детски градини, ясли, социални услуги, които да поемат на 100% разходите за увеличените електроенергия и горива. Чуваемост от управляващото мнозинство обаче няма“, посочи проф. Ангелов. На последното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за компенсации.

„Никой в сегашното ръководство на здравното министерство не мисли за болниците, а всичко ще се отрази на гърба на лекарите и сестрите“, коментират медици в Павликени. 

Общинската лечебница успява да се справи с вълната и да се грижи както за болните от ковид, така и за останалите пациенти. Благодарение на доброто ръководство в здравното заведение има две лаборатории, както и съвременно оборудване – 16-срезов скенер. Ремонтите на част от помещенията са направени със собствени средства, така е подобрена и кислородната инсталация. Последното дори привлякло вниманието на ДАНС, чиято проверка се интересувала защо е направен ремонт на системата за осигуряване на кислород на пациентите, които се нуждаят от подобна терапия.


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати