Сряда, 18 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Боксьорът на „Локо” Йоан Стефанов спечели не само титла, но и вниманието на националните селекционери

  05.02.2022 14:23
Боксьорът на „Локо” Йоан Стефанов спечели не само титла, но и вниманието на националните селекционери

Шампионската титла на Йоан Стефанов при младежите, която идва след медали в ученическата възраст и злато при юношите, е знак, че системата за работа в Боксов клуб „Локомотив” работи. Йоан не просто спечели златен медал, направи го по изключително убедителен начин, побеждавайки най-добрите в категорията. Такъв беше жребият, че той се изправи срещу най-силните момчета. И ги победи при своя дебют в тази възраст. Направи го не с късмет, не със съдийска помощ, а с много добър бокс. Играта му привлече вниманието на националните селекционери в тази възраст. Очакваме Йоан да получи покана за лагер с националния отбор. Ако това стане, ще бъде голям плюс за него и възможност за голямо израстване, коментира старши треньорът на „Локомотив” Захари Мутафчиев след Държавното първенство за юноши в Пловдив.

„Локомотив” спечели златен медал чрез Йоан Стефанов при най-леките в кат. 48 кг. Освен това Виктор Костов и  Александър Димитров играха на четвъртфинал. Достойно се представи и Тодор Паралесов, който също боксира при най-леките.

Имахме много проблеми преди това първенство. Залата ни беше затворена, трябваше да търсим алтернативи, за да направим все пак някакви тренировки. Не можахме да тренираме пълноценно и това се отрази не само на формата, но и на увереността на момчетата. Йоан беше притеснен, защото за първи път се боксира в по-горната възраст, но се справи блестящо. Доволен съм и от другите момчета, които също показаха смелост и желание за битка, коментира още Мутафчиев.

Йоан има голямо бъдеще в бокса, защото осъзна, че победите идват с много труд и тренировки. Наистина се старае много, слуша и изпълнява каквото искам от него. Реално в клуба, заради малкото си килограми, той няма с кого да прави спаринг. Липсва му опит от истински битки. Това още повече вдига цената на постигнатото от него. Преди няколко години беше едно опърничаво хлапе, на което все нещо не му достигаше да стигне до златото. Миналата година обаче успя да стане шампион на домашното първенство и това сякаш го промени и той повярва, че може. От тогава работи много и ето че резултатът не закъсня. Още при първата си изява при по-големите, спечели златен медал с три много добри битки. Ако има възможност да попадне сред националите, той ще има шанс да докаже възможностите си и на международен ринг. Тази година Европейското за тази възраст е в България, ще бъде страхотно постижение и за Йоан, и за „Локомотив”, ако той попадне сред националите, смята треньорът.

Ако Йоан, който сега е на 17 години, остане в спорта и до мъжка възраст, ще бъде първият изцяло създаден боксьор в „Локомотив”, преминал с успех през всички възрасти. Това ще е страхотен мотив за всички идващи след него боксьори. В момента работим с няколко момчета, които след месец тренировки направиха и дебют на Държавно. Не успяха да направят нещо значимо, но мен ме радва, че се върнаха не уплашени, а напротив – нахъсени да продължат и да станат по-добри. Примерът на Йоан ще ги мотивира. Виждат че не е страшно, а всичко зависи от тях и от времето, което отделят за подготовка, обобщава Захар Мутафчиев.


Ключови думи
бокс Локомотив Йоан Стефанов Захари Мутафчиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати