Сряда, 18 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

Фирма „ХИТ”: Когато уличните лампи светят денем, обикновено се прави ремонт

  25.01.2022 17:26
Фирма „ХИТ”: Когато уличните лампи светят денем, обикновено се прави ремонт

Хората са много чувствителни по темата улично осветление, особено след като стана ясно, че ще се налагат икономии заради кризата с цените на тока. Затова всяка светеща лампа през деня отприщва порой от гняв, най-вече във Фейсбук. Всъщност почти винаги, когато лампите светят през деня, се работи по авария или се подменят осветителни тела. Това обясняват от фирма ХИТ, която поддържа уличното осветление в Горна Оряховица и общината.

Получаваме сигнал, че на улица еди коя си не свети лампа. Само че не знаем коя точно и затова запалваме всички и обикаляме цялата улица, за да установим къде е проблемът. Или пък, както вчера, правихме промяна в настройките на часовниците за игрищата и също трябваше да запалим. Има аварии, които водят до промяна в ритъма на осветлението и може да се случи така, най-вече при буря, нощем да не свети, а да светне през деня. Но това са изключения и в повечето случаи денем лампите светят, защото работим по отстраняването на някакъв проблем, коментира инж. Николай Велиновски - ръководител на екипа на ХИТ, който поддържа уличното осветление.

В община Горна Оряховица има около 6600 улични лампи – долу горе по равно в общинския център и останалите селища. Командват се от 150 табла, където са часовниците, програмирани да включват и изключват осветлението. За всичко това се грижи екип от 4 души, които в някои екстремни моменти могат да стигнат и до 20. Големите проблеми настават при силен вятър, тъй като мрежата в по-голямата си част е „гола” – върви по въздуха. Поривите на вятъра оплитат жиците и така се стига до неприятности. Там, където захранването върви под земя, авариите стават заради разкопаванията. И тъй като по жицата на уличното осветление няма ток през деня, никой не си дава труда да съобщи, ще има скъсан кабел. Така за аварията се разбира чак по тъмно, когато лампите не светнат. Средно по 4-5 аварии се отстраняват дневно, но има дни без нито една и такива дни, които изпотяват всички.

Самото осветително тяло е най-малкият проблем в системата, пък и подмяната му става най-бързо. Повече време отнема вдигането на вишката, отколкото смяната на крушката. Проблем е захранването и както във всички други системи – остарялата мрежа. Основната й част е на повече от 50 години.

Преди 20 години натриевите лампи, които светят сега, бяха голям пробив. Старите бяха с мощност 250, че и 400 вата. Подменихме ги със 150-ватови, което си беше голяма крачка напред. За тези години обаче техниката се разви много и вече актуални са LED лампите с по 50 вата, които дават същата осветеност. Светът се променя, идват нови неща и вероятно наследниците ни след 20 години ще монтират нещо съвсем различно, коментира инж. Велиновски.

На този етап поставянето на LED осветителни тела е най-актуалното за уличното осветление и се прави в много градове. Горна Оряховица имаше лошия късмет да попадне в обсега на проекта на фонд „Козлодуй” преди 7-8 години, който уж трябваше да направи уличното осветление супер модерно. Идеята беше страхотна на пръв поглед, само че Министерството на икономиката изнамери за изпълнител една испанска фирма „Етралукс” (или по-скоро някакъв неин български клонинг), която нищо не свърши, а остави куп бакии след себе си. И като последствие 5 години Горна Оряховица нямаше право да кандидатства за проекти в областта на уличното осветление.

След драстичния скок на тока обаче Общината е принудена да търси икономии и ще започне с проба, подменяйки около 700 тела в центъра и основните улични артерии. Това ще позволи да се намали три пъти консумацията, а да се запази качеството на осветеност. За пример Велиновски дава наскоро сложените LED тела на ул. „Васил Левски” до новия търговски център. Там най-лесно може да се сравнят стари и нови лампи и качеството на осветеност.

Умишлените посегателства над техниката са друг сериозен проблем за екипа, поддържащ уличното осветление. Разбиването на таблата с часовниците не е никак рядко. В парк „Пролет” някой се беше научил да минава и да смъква предпазителя и целият парк потъваше в мрак. Тогава се чудили как да хванат злосторника, но в крайна сметка сложили по-сериозни секрети на таблото и той се отказал. Или пък е напуснал града, но поне вече не действа. Последният взлом беше преди ден на ул. „19 февруари”. Някой си е играл с часовника и в 13:30 той показвал вече 20 часа. Тогава лампите в квартала светеха през деня. Защо пишман електричарят си е подобрявал уменията точно там, така и няма да се разбере. Но че в кутиите бъркат хора, които имат електричарски познания, Велиновски е сигурен. Преди време на „Ниш” три пъти крали електромер и си личало, че е пипал майстор. За какво им е няма кой да каже, не става за друго освен два пъти в деня да включва и изключва.

Часовникът за уличното осветление всъщност е на принципа на вечния календар. Програмиран е за 100 години напред и преди монтирането само се сверява актуалната дата. След това той включва осветлението в часа на астрономическия залез и го изключва в часа на астрономическия изгрев. През зимния период ръчно го нагласят да включва десетина минути по-рано, което не е проблем, тъй като контролните табла са само 150. Лошото е, че не може всяка лампа или дори една улица да си е на собствен режим, а са групирани в квартали.

Иначе самото настройване става бързо. В първия ден от седмицата вече са настроени на нов режим 7 игрища – три в Горна Оряховица и новите в Долна Оряховица, Драганово, Поликраище и Първомайци. Осветлението им ще се гаси в 10 вечерта. Засега още не е променян режима на осветление в парковете. Покрай новата политика на икономии изгоряха пет земеделски кооперации, които са били вързани към уличното осветление. Навремето така се е правело и след това никой не им е обърнал внимание. Сега обаче са отрязани и ще трябва да се връзват към битовата мрежа. Иначе краденето на ток от уличното осветление е практически невъзможно, смята инж. велиновски. Таблата са програмирани за определена консумация и когато тя бъде рязко надхвърлена, предпазителят изключва. Опити се правят, особено в някои квартали, но ефектът е, че районът остава на тъмно за една нощ, докато екипът дойде и установи, че предпазителят е паднал.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ХИТ улично осветление
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати