Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица налага икономии на ток, засега няма да гаси уличното осветление

  21.01.2022 09:32
Община Горна Оряховица налага икономии на ток, засега няма да гаси уличното осветление

Пакет от мерки за реакция срещу драстичния скок в цените на тока обсъждат администрацията и общинските съветници в Горна Оряховица. Причината е, че само за месец и нещо Общината е направила сметка към Енергото, колкото за четири месеца в предишни години. С този темп на увеличение на ел. енергията 40% от местните приходи ще отиват само за ток.

За няколко месеца цените на свободния пазар на ел. енергия скочиха в пъти и общините са потърпевши наравно с бизнеса. Договорите с доставчици на ток на повечето общини и институции изтекоха в края на миналата година и след като никой от операторите не пожела да се обвърже дългосрочно, те бяха принудени да минат към доставчик от последна инстанция. Което ще рече, че цените варират непрекъснато според борсовите стойности за всеки ден. И на практика хвърчат без въобще да се съобразяват с прогнозите, че трябва да има успокоение на пазара.

С две междинни и една изравнителна фактура от началото на декември до средата на януари на Община Горна Оряховица й се събират близо 240 000 лева, които тя трябва да плати на „Енерго про” до края на месеца. Обичайното потребление на ток е за 660 000 лева годишно. Вярно, че по това време на годината е най-голямата сметка, но и при това положение е стряскащо. И докато за ноември имаше някакви компенсации от държавата, които подкрепиха бизнеса и общините, все още не се знае кога, колко и дали изобщо ще ги има за следващите месеци.

При това положение икономиите са неизбежни. Тъй като уличното осветление е основното перо в сметките за ток на Общината, там могат да се направят и най-големите икономии. На този етап обаче уличните лампи няма да се гасят тотално.

Първата мярка, която вече е в действие, е да се забранят печките и климатиците в сградата на Общината и другите общински обекти. Навсякъде е газифицирано, няма нужда от допълнително отопление, така че още от утре започваме проверки спазва ли се тази мярка, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Справките от Енергото показват сериозно разминаване между потреблението от миналата година и тази. Това също трябва да се обследва допълнително и да се елиминират евентуалните пробойни. Още тази седмица започват проверки съвместно с екипи на ХИТ за нерегламентирано присъединяване към уличното осветление. Има сигнали за места, където това се прави. Ако се установят подобни нарушения, районът ще остане без улични лампи.

Това са първите мерки, които Общината предприема още преди да е обсъдила плана си с общинските съветници. На ОбС пък се предлагат още няколко стъпки, включително и инвестиции в подобряване на уличното осветление.

Още през 2012 г. Община Горна Оряховица беше одобрена по проект, финансиран от фонд „Козлодуй” за модернизация на уличното осветление. Проектът, на стойност от над половин милион лева, бе реализиран през 2015 г. от испанската фирма „Етралукс”, избрана от Министерството на икономиката. В следващите 5 години Общината нямаше право да участва в други проекти отново за осветление. В момента вече се подготвя одит на цялата осветителна мрежа и се разработват няколко варианта за действие.

Краткосрочният план е да се подменят около 700 осветителни тела с диодни. Това ще позволи да се намалява осветеността в дълбоките нощни часове и така да се реализира допълнителна икономия. Ако експериментът е удачен, може да се продължи с масова подмяна на уличните лампи.

Другото предложение за краткосрочни икономии е да се намали осветеността на парковете, които не се ползват нощем. От тази програма се изключва парк „Пролет”, който е пешеходна зона за част от квартала. Така че там лампите ще се изгасят по-късно и ще се включват по-рано сутрин. Но в другите паркове осветлението ще бъде силно редуцирано.

Това са първите мерки, които се предприемат още преди да се знае дали и евентуално с каква помощ ще се ангажира държавата към общините за преодоляване на шока с цените на тока. Ако сметките продължат да растат, а компенсациите не са достатъчни, вероятно ще трябва да се предприемат и по-драстични мерки, като икономия на улично осветление. При положение, че местните приходи остават едни и същи, а разходите за ток са скочили вече три пъти, това е неизбежно.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
улично осветление икономии
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати